Τα 4 καλύτερα λαχανικά για να «καθαρίσετε» το συκώτι σας

Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο με ποικίλες λειτουργίες που περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην πέψη και τον μεταβολισμό των τροφών, την αποθήκευση βιταμινών και μετάλλων, τον καθαρισμό των τοξινών από το αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ενώ το συκώτι έχει τη μοναδική ικανότητα να αναγεννάται μετά από βλάβη, δεν είναι ανίκητο και οι επιλογές φαγητού και ποτού, μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε αυτό το όργανο.

Υπάρχουν ωστόσο πολλές τροφές , πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το συκώτι και μια ιδιαίτερα σημαντική ομάδα τροφίμων είναι τα λαχανικά.

Τα 4 καλύτερα λαχανικά για να «καθαρίσετε» το συκώτι σας

Παντζάρια

Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η γεύση αυτού του λαχανικού είναι λίγο πολύ «γήινη» και ενώ μπορεί να μην αρέσει στους γευστικούς κάλυκες όλων, τα παντζάρια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του ήπατος, λέει eatthis, η διατροφολόγος Melissa Rifkin, MS, RDN, CDN . Έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριού είναι ένα ρόφημα που «προάγει την υγεία» και «προλαμβάνει τις ασθένειες» και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την υγεία του ήπατος. Μια μελέτη μάλιστα, εξέτασε συγκεκριμένα την επίδραση του παντζαριού στην υγεία του ήπατος και διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από ορισμένες κατηγορίες καρκινογόνων παραγόντων.

Ενώ υπάρχουν περισσότερα για να μάθουμε για την επίδραση του παντζαριού στο συκώτι, τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο παντζάρι, που ονομάζονται βεταλαΐνες, έχουν αντικαρκινογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λέει η Rifkin και προσθέτει ότι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό το εύρημα είναι ειδικό για τα κόκκινα παντζάρια και άλλες ποικιλίες παντζαριών, όπως τα χρυσά παντζάρια, μπορεί να μην έχουν τα ίδια επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Μπρόκολο

Φυσικά, όλα τα λαχανικά είναι καλά λαχανικά, αλλά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά – όπως το μπρόκολο – φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ακεραιότητα του ήπατος. Μια μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι όσοι τρέφονταν με μπρόκολο είχαν πιο θετικές μετρήσεις στο ήπαρ και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) και όγκων του ήπατος.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να παρέχουν τόνους βιταμινών και μετάλλων, περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις που έχουν φανεί ότι βοηθούν στην ηπατική λειτουργία.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια, φάνηκε να αυξάνουν τα επίπεδα των αποτοξινωτικών ενζύμων στο ήπαρ και τους πνεύμονες. Φαίνεται επίσης ότι αυτές οι αποτοξινωτικές ιδιότητες είναι υψηλότερες στα λαχανάκια Βρυξελλών.. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και όταν μαγειρεύονται, τα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούν την ικανότητα να προκαλούν αυτά τα αποτοξινωτικά ένζυμα. Τα γλυκοσινολικά είναι μια μοναδική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά που εμπλέκονται σε ενζυμικές αντιδράσεις που μπορούν να αποτοξινώσουν τις καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα.

Σπανάκι

Εκτός από τη μείωση της επίδρασης των ελεύθερων ριζών στο σώμα, ορισμένα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, φαίνεται να παρέχουν πιο συγκεκριμένα οφέλη για το συκώτι.

Μια πρόσφατη μελέτη, αναφέρει η διατροφολόγος Kelsey Hampton, MS, CSSD, RDN, LD,  διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμού σπανακιού μείωσε τον κίνδυνο NAFLD και όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σπανάκι, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος της νόσου.

Ενώ το μαγειρεμένο σπανάκι εξακολουθεί να παρέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σε αυτή τη μελέτη, το μαγειρεμένο σπανάκι δεν βρέθηκε να έχει τόσο σημαντική επίδραση στη μείωση του κινδύνου μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).

Διαβάστε επίσης 

Τροφές που πρέπει να προτιμάμε αλλά και αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Ποια είναι τα “υποτιμημένα” λαχανικά του καλοκαιριού;

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.