Tαχυπαλμία μετά το φαγητό: Οι τροφές που προκαλούν αύξηση των παλμών της καρδιάς

Αν αισθάνεστε ταχυπαλμία μετά το φαγητό, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ώρες γευμάτων ή ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα παλμών της καρδιάς.

Η ταχυπαλμία διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο, οπότε μπορεί να αισθανθείτε:

  • Σαν να χτυπάει η καρδιά.
  • Μια αίσθηση φτερουγίσματος στο στήθος σας.
  • Αίσθηση σφυροκοπήματος – σαν να χτυπάει πολύ δυνατά η καρδιά σας.
  • Ένας ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός παλμός

«Οι παλμοί μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους», λέει στο health.usnews ο Δρ Τζέι Σενγκούπτα, ηλεκτροφυσιολόγος καρδιάς στο Ινστιτούτο Καρδιάς στο νοσοκομείο Abbott Northwestern στη Μινεάπολη. «Αλλά γενικά, ο καρδιακός παλμός κάποιου που αισθάνεται ταχυπαλμία μπορεί να είναι γρήγορος ή και να μειώνεται».

Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ταχυπαλμία μετά το φαγητό. «Όταν τρώτε, το σώμα αυξάνει τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακού παλμού», λέει η Δρ. Allison Zielinski, καρδιολόγος στο Northwestern Medicine Bluhm Cardiovascular Institute στο Σικάγο.

Συγκριτικά, μπορεί να νιώσετε την καρδιά σας να χτυπά πιο δυνατά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Tαχυπαλμία μετά το φαγητό: Πότε πρέπει να ανησυχείτε

Η αίσθηση παλμών είναι συνήθως καλοήθης, ειδικά εάν εμφανίζεται σπάνια. «Το να αισθάνεσαι ταχυπαλμία κατά καιρούς είναι αρκετά συνηθισμένο και συνήθως δεν είναι επικίνδυνο», λέει ο Zielinski.

Αλλά εάν διατηρούνται ή αυξάνονται σε συχνότητα, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού ιατρικού προβλήματος, όπως μια αρρυθμία και αξίζουν ιατρική φροντίδα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο ανησυχητικό περιλαμβάνουν ξαφνικούς και παρατεταμένους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία, διαρκή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή αίσθημα παλμών που συνοδεύονται από ζάλη, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Η ξαφνική απώλεια συνείδησης, που ονομάζεται επίσης συγκοπή, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οφείλεται σε μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, επομένως απαιτεί αξιολόγηση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά εμφανίζονται οι αίσθημα παλμών.

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία μετά το φαγητό

Μερικές φορές αίσθημα παλμών εμφανίζεται μετά από ένα γεύμα ή όταν ένα άτομο καταναλώνει ορισμένα τρόφιμα ή ποτά. Το να παρακολουθείτε τι τρώτε και πίνετε και να κάνετε προσαρμογές μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να αισθανθείτε αυτή την αύξηση των καρδιακών παλμών και να ενημερώσετε στη συνέχεια τον γιατρό σας.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία

Καφεΐνη

Το να πίνετε τον πρωινό σας καφέ –ανάλογα με το πόσες φορές γεμίζετε την κούπα σας– είναι μάλλον καλό και δεν θα κάνει την καρδιά σας να φτερουγίσει. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δεν έχουν ενισχύσει την ιδέα ότι η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί αίσθημα παλμών ή συμβάλλει σε αρρυθμίες.

Εάν έχετε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ, τότε πραγματικά δεν θα έπρεπε να έχετε αυτούς τους παλμούς.

Όμως, η κατανάλωση μεγαλύτερης από μια μέτρια ποσότητα καφέ θα μπορούσε να προκαλέσει αίσθημα παλμών σε ορισμένους.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους και μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται σε υπερένταση ή να νιώθουν ότι η καρδιά τους χτυπάει γρήγορα.

Και η κατανάλωση άλλων ουσιών που περιέχουν καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει φτερούγισμα στην καρδιά σας, για να μην αναφέρουμε ότι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Για παράδειγμα, πολλά ενεργειακά ποτά είναι γεμάτα με καφεΐνη και άλλες ουσίες που μοιάζουν με καφεΐνη, όπως η ταυρίνη. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ορισμένα ενεργειακά ποτά περιέχουν τόση καφεΐνη όσο πολλά φλιτζάνια καφέ.

Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία μπορεί να περιέχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης από τον καφέ ή τα αναψυκτικά, καθώς και άλλα διεγερτικά όπως το γκουαράνα, μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν επικίνδυνες αρρυθμίες. Αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή σε συνδυασμό με άλλα διεγερτικά ή άσκηση.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη μπορεί επίσης να είναι ένας ένοχος. Αν και δεν υπάρχει ακριβές όριο για την αποφυγή ταχυπαλμίας, συγκεκριμένα, οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-25 συνιστούν να λαμβάνετε όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων από την προσθήκη ζάχαρης. Αυτό ισοδυναμεί με 12 κουταλάκια του γλυκού, 50 γραμμάρια ή 200 θερμίδες από την προσθήκη ζάχαρης ή περίπου το ισοδύναμο ενός κομματιού κέικ σοκολάτας.

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει το σώμα να απελευθερώσει την ορμόνη επινεφρίνη ή αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό.

Αλκοόλ

Παρόλο που η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – όχι περισσότερα από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες καθημερινά – είναι γενικά το ανώτερο όριο που έχει οριστεί για καλή υγεία, θα μπορούσατε ενδεχομένως να εμφανίσετε καρδιακούς παλμούς λόγω του αλκόολ. Και για τα άτομα που έχουν αρρυθμίες και αισθάνονται αίσθημα παλμών, το αλκοόλ είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες. Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ αλκοόλ και κολπικής μαρμαρυγής.

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αίσθημα παλμών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι υδατάνθρακες διασπώνται σε γλυκόζη ή ζάχαρη, όταν πέπτονται. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως ακριβώς και η ζάχαρη. Εάν ένα άτομο έχει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, η μεταβολή ή η άνοδος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πιο σημαντική με ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Η εύκολη διαθεσιμότητα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό – από αρτοσκευάσματα μέχρι σάντουιτς με λευκό ψωμί και ζυμαρικά – δεν βοηθά. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε και να τρώτε υδατάνθρακες με μέτρο.

Οποιοδήποτε μεγάλο γεύμα μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να έχετε ταχυπαλμία μετά το φαγητό. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν το σάκχαρο και τα επίπεδα στο αίμα και ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης – η παρακολούθηση των υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με διαβήτη.

Τυραμίνη

Αυτό το ένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα από παλαιωμένο τυρί και κόκκινο κρασί μέχρι αλλαντικά, ξινολάχανο και σάλτσα σόγιας.

Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο εμφανίζεται φυσικά στο σώμα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όταν περισσότερο από το ένζυμο απελευθερώνεται ή λαμβάνεται στο σώμα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό και να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς.

Παρακολουθήστε τι τρώτε

Επειδή τα βαριά γεύματα μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αίσθημα παλμών, να προσέχετε όχι μόνο τι τρώτε αλλά και πόσο.

Διαβάστε επίσης

Οι 3 κύριες μορφές της long COVID και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Υπνηλία την ώρα της οδήγησης; Δείτε πώς θα την καταπολεμήσετε

Από την Άνδρο μέχρι την Κρήτη: Ποια πιάτα πρέπει να δοκιμάσετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.