Ηλιόσποροι: Θα σας εκπλήξουν τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας

Παρόλο που οι σπόροι είναι γνωστό ότι έχουν κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες, η Toby Amidor, MS, RD, CDN, βραβευμένη σε θέματα διατροφής και συγγραφέας μπεστ σέλερ της Wall Street Journal του Diabetes Create Your Plate Meal Prep Cookbook μιλώντας στο eatthis.com αναλύει τη μεγάλη θρεπτική τους αξία αλλά και τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό.

Μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Σύμφωνα με την Amidor, οι ηλιόσποροι παρέχουν τόσο μονοακόρεστα όσο καιπολυακόρεστα λίπη. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Έτσι ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Προσοχή στο αλάτι 

«Η επιλογή αλατισμένων ηλιόσπορων μπορεί σίγουρα να ανεβάσει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου στα ύψη», λέει ο Amidor.

Οι Διατροφικές Οδηγίες 2020-2025 συνιστούν να επιλέγετε ξηρούς καρπούς και σπόρους που δεν έχουν νάτριο.

“Το συνιστώμενο ημερήσιο μέγιστο σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες 2020-2025 είναι 2.300! Εάν επιλέξετε να έχετε ηλιόσπορους, επιλέξτε ποικιλίες χωρίς πρόσθετο αλάτι”, προτείνει η ειδικός.

Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Προστατεύουν την καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.

«Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερους σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των ηλιόσπορων, συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (CVD) και παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης», εξηγεί η Amidor.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορος παρέχει το 62% της Σ.Η.Π σε βιταμίνη Ε. Επίσης η περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύει ακόμη περισσότερο την προστατευτική τους δράση, καθώς η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων, τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο λιπιδαιμικό μας προφίλ ( μείωση ‘κακής’ χοληστερίνης και αύξηση ‘καλής’).

Μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη

Σύμφωνα με το Cureus Journal of Medical Science, οι ηλιόσποροι περιέχουν χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχουν δείξει μελέτες ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Άλλες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι οι ηλιόσποροι παρέχουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, που σημαίνει ότι αυτοί οι σπόροι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες.

«Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Chemical and Pharmaceutical Research εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ηλιόσπορων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη», εξηγεί η Amidor.

Επομένως, αυτή η μελέτη πρότεινε ότι όσοι έπαιρναν ηλιόσπορους εμφάνισαν θετική και ταχύτερη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους σε νηστεία, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν στην ομάδα ελέγχου.

Αποτοξίνωση

Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη Ε, σελήνιο, πολυφαινόλες), έχει την ιδιότητα να βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό σε καθημερινή βάση.

Αυτό, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες.

Διαβάστε επίσης 

Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρος

Τυρί cottage: Πώς θα το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.