Κόκκινο κρέας: 5 προβλήματα που προκαλεί στη υγεία και δεν πρέπει να αγνοήσεις

Το κόκκινο κρέας και τα οφέλη για την υγεία που προκαλεί η κατανάλωσή του, έχουν συζητηθεί έντονα εδώ και δεκαετίες. Ενώ μερικοί άνθρωποι λένε ότι είναι ανθυγιεινό και πρέπει να αποφεύγεται, άλλοι λένε ότι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Τι γίνεται όμως με τους πιθανούς κινδύνους καθώς μεγαλώνετε; Όπως αναφέρει το eatthis.com, αν και το κόκκινο κρέας έχει υψηλή θρεπτική αξία, αφού παρέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα απαραίτητα συστατικά, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωσή του με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Αύξηση της χοληστερόλης

Δυστυχώς, όσο νόστιμο κι αν είναι, το κόκκινο κρέας είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει επειδή το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη χοληστερόλη με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με την American Heart Association, το κόκκινο κρέας έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τα ζωικά προϊόντα όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Η υψηλή χοληστερόλη με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις. Σύμφωνα με το Medical News Today, η στεφανιαία νόσος προκαλείται συχνά από υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών, που οδηγεί σε απόφραξη του αίματος στην καρδιά. Επειδή η χοληστερόλη μπορεί να γίνει περισσότερο πρόβλημα με την ηλικία, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει.

Αύξηση του διαβήτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μια ανάλυση του 2019 παρακολούθησε την διατροφή σχεδόν 450.000 ανθρώπων για πάνω από 20 χρόνια και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τόσο του μη επεξεργασμένου όσο και του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη τύπου 2.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα υπολόγισαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας ξηρών καρπών, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή δημητριακών ολικής αλέσεως για μια μερίδα κόκκινου κρέατος, κάθε μέρα, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 16% έως 24%.

Μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Ερευνητές του Χάρβαρντ, δημοσίευσαν μια μελέτη στο Archives of Internal Medicine. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Το Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από 28 χρόνια έρευνας ότι κάθε επιπλέον μερίδα κόκκινου κρέατος σε καθημερινή βάση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 13%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αύξησε αυτόν τον αριθμό στο 20%.

Συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου

Από τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τύπος καρκίνου, που πιθανότατα προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.

Το κόκκινο κρέας που μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως τα ψητά κρέατα που μπορούν να καούν εξωτερικά, παράγουν περισσότερα από ορισμένα είδη καρκινογόνων χημικών ουσιών. Εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Η κατανάλωση περισσότερων από 140 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα σχετίζεται με 27% υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και 33% υψηλότερο κίνδυνο κεντρικής παχυσαρκίας. Κεντρική παχυσαρκία είναι, όταν ένα άτομο έχει υπερβολικό λίπος γύρω από το στομάχι και την κοιλιά του. Εάν τρώτε πάνω από τη συνιστώμενη ποσότητα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, η αποφυγή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης 

Τροφές, που δεν είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζετε

Πιπεριές: Νόστιμες, πολύχρωμες και γεμάτες βιταμίνες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.