Υπερτροφές: Η απάντηση στην έλλειψη ενέργειας

Οι υπερτροφές είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει είδη τροφίμων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τέτοιες τροφές δίνουν στο σώμα σας σημαντική εισροή βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών ακόμα κι αν καταναλώνετε μόνο μια μικρή ποσότητα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δώσετε στο σώμα σας τα καύσιμα που χρειάζεται για να έχει αρκετή ενέργεια για να αντεπεξέλθει στη διάρκεια της ημέρας χωρίς να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που είναι καλές για εσάς.

Πολλοί άνθρωποι εύχονται να μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να δώσουν στον εαυτό τους μια ώθηση ενέργειας ώστε να περάσουν τη μέρα τους πιο γρήγορα και χωρίς εκνευρισμό. Ωστόσο, αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αναφέρει το readersdigest.co.uk

Εάν νιώθεις πεσμένος αντί να φας ένα γλυκό για να πάρεις ενέργεια πρόσθεσε στη διατροφή σου τις σωστές τροφές. Αυτές θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα σε χρόνο μηδέν και θα νικήσουν την κούραση.

Οι υπερτροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε περισσότερη ενέργεια, ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη διάρκεια της ημέρας κάθε μέρα.

Δεδομένου ότι οι υπερτροφές είναι τόσο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, δεν χρειάζονται πολλά για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τις βιταμίνες και τα μέταλλα που προάγουν την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να καταναλώνετε άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πρωτεΐνη χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύετε πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Είναι μια ιδανική λύση για όσους δεν θέλουν να μείνουν στην κουζίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για όσους θέλουν να φάνε γρήγορα εν κινήσει.

Υπερτροφές: Η απάντηση στην έλλειψη ενέργειας

Σπανάκι

Περιέχει: Σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το σπανάκι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και νικούν την κούραση. Το σπανάκι περιέχει σίδηρο και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο ενώ αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, που υποστηρίζουν την ενέργεια. Όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου (μια κοινή αιτία της αναιμίας), η αύξηση του σιδήρου στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια χρησιμοποιούν σίδηρο για να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν σωματική και πνευματική κόπωση, καθώς και αναιμία. Το σπανάκι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου.

Κολοκυθόσποροι

Περιέχουν: Μαγνήσιο

Εάν ασκήθηκες μόλις για 30 λεπτά και νιώθεις σα να ανέβηκες στο  Έβερεστ ίσως να έχεις χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου χρειάζονται περισσότερη πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας, και χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια, επομένως κουράζονται πιο γρήγορα.

Πίτουρο σίτου

Περιέχει: Ίνες

Οι ίνες μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το λίπος και να σου χαρίσουν ενέργεια. Σύμφωνα με έρευνα όσοι καταναλώνουν για πρωινό πίτουρο σίτου, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, έχουν λιγότερες συναισθηματικές και γνωστικές δυσκολίες και είναι λιγότερο κουρασμένοι σε σύγκριση με όσους δεν τα καταναλώνουν.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Περιέχουν: Σύνθετους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες (όχι όμως οι επεξεργασμένοι αλλά οι σύνθετοι) μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος και να τονώσουν την ενέργειά σου, απομακρύνοντας την κούραση. Το σώμα χωνεύει και απελευθερώνει τους σύνθετους υδατάνθρακες αργά, διατηρώντας το σάκχαρό σου (και τη διάθεσή σου) σταθερά. Τα απλά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχουν τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, προκαλούν μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας, αλλά και απότομη πτώση αμέσως μετά.

Καρύδια

Περιέχουν:Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ερευνητές από το Βέλγιο διαπίστωσαν ότι ασθενείς με χρόνια κόπωση είχαν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υποδηλώνει ότι το άλφα-λινολενικό οξύ, το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα καρύδια, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τα οποία συνήθως συμβάλλουν στην κόπωση.

Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει:Πολυφαινόλες

Σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα ενισχύουν την ενέργειά τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες στη μαύρη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης που ενισχύει την ευτυχία, μειώνοντας έτσι την κούραση.

Η σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας θα σας βοηθήσει να δώσετε στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να παραμείνει δυνατός όλη την ημέρα. Μπορείτε να ξεκινήσετε και να ολοκληρώσετε τη μέρα σας με θετική νότα, προσθέτοντας υπερτροφές στο διαιτολόγιο σας.

Διαβάστε επίσης 

Γλώσσα σώματος: Αν κάνετε αυτό με τα χέρια σας, να ξέρετε ότι δεν σας εμπιστεύονται

Θ. Πλεύρης: Από 15 Απριλίου η κατάργηση του προστίμου για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.