Αν θέλετε να εγκαταλείψετε τα δημητριακά, ακόμα και τα ολικής, δείτε τι μπορεί να συμβεί

Εάν σχεδιάζετε να εγκαταλείψετε τα δημητριακά, σκεφτείτε πρώτα τις παρενέργειες που μπορεί να έχετε, οι οποίες δεν είναι καθόλου ακίνδυνες.

Ένα δημητριακό ολικής αλέσεως είναι ολόκληρος ο σπόρος – το πίτουρο, το ενδοσπέρμιο και το φύτρο. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στον κορεσμό και την πληρότητα, εκτός από τα εκτεταμένα οφέλη για την υγεία. Πολλά τρόφιμα περιέχουν δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το πλιγούρι βρώμης, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ακόμη και ποπ κορν.

Δίαιτα χωρίς δημητριακά

Η εγκατάλειψη των δημητριακών έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος περιορίζει ή και σταματά εντελώς τα δημητριακά. Για παράδειγμα, δημοφιλείς δίαιτες όπως η δίαιτα Paleo, απαιτεί διατροφή χωρίς δημητριακά.

«Όταν τα δημητριακά αποφεύγονται, αυτή η πρακτική προκύπτει περισσότερο από την επιθυμία να περιορίσεις τους υδατάνθρακες παρά από κάποια ιατρική ανάγκη να τους αποφύγεις», αναφέρει στο eatthis.com η διαιτολόγος Bonnie Taub-Dix, RDN.

«Άτομα με τροφικές αλλεργίες και/ή δυσανεξίες ή εγγενείς μεταβολικές διαταραχές, όπως φαινυλκετονουρία ή κοιλιοκάκη, χρειάζονται ειδική διατροφή χωρίς δημητριακά», λέει η Sandra J. Arevalo, MPH, RDN, CDN , διαιτολόγος – διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Δείτε τις 10 παρενέργειες της μη κατανάλωσης δημητριακών, σύμφωνα με τους διαιτολόγους:

1. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι η διακοπή των δημητριακών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

«Αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαιτητικών ινών που παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στον καθαρισμό των αντιοξειδωτικών», λέει η Arevalo.

2. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αναλαμβάνουν πολλαπλές εργασίες καθώς είναι πηγή ενέργειας θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες, σίδηρο, αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα», λέει η Taub-Dix. “Τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα μπορούν να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορεί να μην λαμβάνουμε στη διατροφή μας από άλλα τρόφιμα, όπως ο σίδηρος. Οι τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση”.

3. Μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη

Από μια άλλη μελέτη  φάνηκε ότι η εγκατάλειψη των δημητριακών μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη.

«Όσο περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως τρώτε, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξετε διαβήτη», λέει η Arevalo.

4. Μπορεί να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα

«Η εγκατάλειψη των δημητριακών, ιδιαίτερα των δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και γαστρεντερική δυσφορία», λέει η Taub-Dix. «Αν αποφεύγετε τα δημητριακά τώρα, προσθέστε στη διατροφή σας σιγά-σιγά αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φροντίστε να τα συνδυάζετε με υγρά—όπως νερό ή τσάι—για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν παρενέργειες. Η προσθήκη μιας ποικιλίας δημητριακών ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει πραγματικά».

5. Βοηθούν στη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD).

Το 92% των συμμετεχόντων που ακολούθησαν τη Δίαιτα Ειδικών Υδατάνθρακες ανέφεραν ότι τους βοήθησε να παραμείνουν υγιείς και σε ύφεση από το νόσημα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics .

6. Η αποφυγή των δημητριακών μπορεί να αυξήσει το βάρος

Μια μελέτη του Μαρτίου 2017 διαπίστωσε ότι η εγκατάλειψη των δημητριακών θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

«Το να μην τρώμε αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας και, επομένως, στη μείωση της ποσότητας των θερμίδων που καίμε», λέει η Arevalo.

7. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών

Μια μετα-ανάλυση εννέα μελετών  διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό πίσω από το πώς τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, οι ερευνητές επεσήμαναν μερικές υποθέσεις: Η μία είναι ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν φυτοχημικά που μπορούν να ασκήσουν αντιφλεγμονώδη δράση. Και ένα άλλο είναι ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως περιέχουν ενώσεις που μεταβολίζονται από τα ευεργετικά βακτήρια στη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, τα οποία παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA) που έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής χαμηλού βαθμού.

8. Μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό

Η παράλειψη δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει πλήγμα στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

“Τα δημητριακά ολικής αλέσεως κάνουν τα βακτήρια του εντέρου (τα καλά) να χαμογελούν!” λέει η Taub-Dix. «Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην τροφοδοσία του μικροβιώματος για να μας βοηθήσουν να υποστηρίξουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα».

9. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Όταν η διατροφή σας στερείται δημητριακών ολικής αλέσεως, χάνετε μια σημαντική πηγή βιοδραστικών φυτοχημικών, βοηθητικών στη διαχείριση κάθε σταδίου καρκινογένεσης του μαστού», λέει η Arevalo.

10. Μπορεί να ωφεληθούν όσοι πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη

Μερικά δημητριακά, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, είναι πηγές γλουτένης: μια πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία σε ευαίσθητα άτομα. Όσοι έχουν ασθένειες που σχετίζονται με τη γλουτένη, όπως κοιλιοκάκη και ευαισθησία στη γλουτένη και ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη – η οποία αποκλείει ορισμένα τρόφιμα με δημητριακά – έχουν μειωμένα συμπτώματα.

 

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πόσες μέρες μένει στις επιφάνειες και είναι μολυσματική η Όμικρον

Μύκητες στα νύχια: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μην ταλαιπωρείστε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.