Ρεσβερατρόλη: Το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί

Μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για τη ρεσβερατρόλη, αλλά σίγουρα έχετε καταναλώσει αυτό το πανίσχυρο για την υγεία αντιοξειδωτικό πολλές φορές στο παρελθόν. «Η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φιστίκια, τα σταφύλια, το κόκκινο και το λευκό κρασί, τα βατόμουρα, τα κράνμπερι, ακόμη και τη σοκολάτα», λέει η Ella Rauen-Prestes, διατροφολόγος και ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Fitbakes.

Αυτή η φυτική ένωση προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, η καθημερινή κατανάλωση κρασιού (έως ένα ποτήρι για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια για τους άνδρες την ημέρα) πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που οι Γάλλοι ζουν πολύ και υποφέρουν από λιγότερες καρδιομεταβολικές παθήσεις. Το «Γαλλικό Παράδοξο» ίσως εξηγεί τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων, παρά τον πλούτο των γευμάτων τους.

Ρεσβερατρόλη: Οφέλη για την υγεία

Ενώ τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ρεσβερατρόλης είναι πολλά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθεί μόλις καταποθεί και οι περισσότερες μελέτες δεν γίνονται σε ανθρώπους και μόνο μερικές φορές σε αρουραίους. «Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για τα απόλυτα οφέλη από την προσθήκη ρεσβερατρόλης στη διατροφή των ανθρώπων», λέει ο Rauen-Prestes. «Ωστόσο, θα έλεγα ότι αν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να μας κάνει πιο υγιείς με οποιονδήποτε τρόπο, θα το πάρω!».

Η ρεσβερατρόλη βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από τις ελεύθερες ρίζες

«Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης συζητούνται πολύ στην επιστημονική βιβλιογραφία», λέει η Jasmine Carbon, διαιτολόγος, κλινική διατροφολόγος και ιδρύτρια της Carbon Nutrition & Dietetics στο Λονδίνο.

«Αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να δώσει ένα άτομο υδρογόνου ή ένα ηλεκτρόνιο για να σταθεροποιήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υποπροϊόντα από φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα ή εισέρχονται στο σώμα από εξωτερικές πηγές, όπως έκθεση σε ακτίνες Χ, όζον, κάπνισμα τσιγάρου, αέρα. ρύπους και βιομηχανικά χημικά».

Για το λόγο αυτό, έχει διαφημιστεί ως ένας φυσικός τρόπος για να επιβραδύνει τη γήρανση, τη μείωση της φλεγμονής και την καταπολέμηση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου

Αυτό συμβαίνει επειδή η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι σε θέση να αναστέλλει το σχηματισμό καρκίνου σε όλα τα στάδια ανάπτυξης: “έναρξη, προώθηση και εξέλιξη”. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μυελοειδών και λεμφικών καρκινικών κυττάρων, του μαστού, του δέρματος, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του στομάχου, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και του καρκινώματος του θυρεοειδούς.

Η ρεσβερατρόλη έχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Το αντιοξειδωτικό θεωρείται ότι αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, καθώς και το σχηματισμό βιοφίλμ στους ιούς. Ένα πείραμα αντιμετώπισε το E. coli με ρεσβερατρόλη και αποκάλυψε μια αλλαγή στο σχήμα και τη δομή του βακτηρίου. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς ακριβώς λειτουργεί η ρεσβερατρόλη για την καταπολέμηση των βακτηρίων ή πόσο αποτελεσματική είναι στους ανθρώπους (πολλές μελέτες μέχρι στιγμής έχουν γίνει in vitro), αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει σοβαρές δυνατότητες ως φυσικός αντιβακτηριακός παράγοντας.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων

«Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινολική ένωση φυτικής προέλευσης που έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιαιμοπεταλιακή συσσώρευση, αντικαρκινογόνες, προστατευτικές για τους χόνδρους και αντιγηραντικές ιδιότητες», λέει μια μελέτη στο Nutrition and Metabolism. “Αυτή η ένωση βελτιώνει επίσης την ενδοθηλιακή λειτουργία.” Αυτό σημαίνει ότι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη θρόμβων αίματος και φλεγμονών, που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Προστατεύει τον εγκέφαλό σας από ασθένειες

Η έρευνα έχει βρει ότι η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης έχει προστατευτική δράση έναντι των νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και το εγκεφαλικό. Ένα άρθρο στο Molecular Neurobiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη έχει την ικανότητα να καταστέλλει τις οξειδωτικές οδούς που προκαλούν θάνατο και φλεγμονή των νευρωνικών κυττάρων, καθώς και να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από τις “βλαβερές επιδράσεις που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες” ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που καταπολεμά ασθένειες (SIRT1) και την παραγωγή βασικών γονιδίων που εμπλέκονται στη διαχείριση του κυτταρικού στρες (vitagenes).

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

«Η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στη μείωση της γλυκόζης νηστείας και της αντίστασης στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», λέει η Carbon.

«Τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης έχουν οφέλη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, όπως μείωση της γλυκόζης στο αίμα, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), των επιπέδων ινσουλίνης, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της βελτίωσης των επιπέδων HDL και της γλυκόζης στο αίμα νηστείας», λέει ένα άρθρο στο περιοδικό Touch Endocrinology. Η σύνδεση δεν είναι αρκετά σαφής, αλλά το άρθρο επισημαίνει τη μείωση του οξειδωτικού στρες και την αντιφλεγμονώδη απόκριση που επηρεάζει την ικανότητά του να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

“Μια υψηλή δόση κατανάλωσης ρεσβερατρόλης – υψηλότερη ή μεγαλύτερη από 150 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – θα μπορούσε να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση”, λέει η Carbon. “Αυτός είναι ο κορυφαίος αριθμός μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και μετρά τη δύναμη που ασκεί η καρδιά σας στα τοιχώματα των αρτηριών σας κάθε φορά που χτυπά. Ωστόσο, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αλλαγές στη διαστολική αρτηριακή πίεση”.

Διαβάστε επίσης 

Βραδινές λιγούρες: 6+1 τρόποι να τις αποφύγετε

Δείτε πόση χοληστερόλη έχουν οι τροφές με πρωτεΐνη – Η διάγνωση των λιπιδίων που μπορεί να σώσει

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.