Μελέτη Harvard: Κόψε τη ζάχαρη για έναν μήνα και δες την υγεία σου να αλλάζει

Το να κόψετε τη ζάχαρη για ένα μήνα μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά τα οφέλη που θα επιφέρει στην υγεία σας, αξίζουν τον κόπο. Από τον μειωμένο κίνδυνο διαβήτη έως την καλύτερη υγεία του εντέρου και το λιγότερο άγχος, διαβάστε προηγουμένως για τα απίστευτα αποτελέσματα της διακοπής της ζάχαρης για τριάντα ημέρες.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι, η κύρια πηγή προσθήκη ζάχαρης προέρχεται από αναψυκτικά και ποτά, ακολουθούμενη από σνακ και επιδόρπια.

Η προστιθέμενη ζάχαρη, σε αντίθεση με τη φυσική ζάχαρη, είναι τα σάκχαρα ή τα σιρόπια που προστίθενται κατά την επεξεργασία ή την προετοιμασία των τροφίμων. Μπορεί να κάνει το φαγητό νόστιμο, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό όλεθρο τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

Για παράδειγμα, μελέτη του Harvard Health Publishing αναφερει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σχετίζεται με τα πάντα, από διαβήτη και αύξηση βάρους, έως λιπώδη ηπατική νόσο.

Λιγότερη φλεγμονή στο σώμα

Η ζάχαρη μπορεί να συνδέεται άμεσα με τη χρόνια φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή, έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα. Μαθαίνοντας να ζεις χωρίς προσθήκη ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αυτών των ασθενειών.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Η Allison Tallman, MS, RDN, CNSC, διαιτολόγος στο Sporting Smiles, μιλώντας στο realsimple.com, αναφέρει ότι όταν εγκαταλείπετε τη ζάχαρη μπορεί επίσης να μειώνετε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. «Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης «τροφοδοτεί» καρκινικά κύτταρα ακόμη και με εκείνα που έχουν ήδη καρκίνο», λέει, «Όσοι καταναλώνουν υπερβολική ζάχαρη μπορεί να αντικαθιστούν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα με αυτή την τροφή με κενές θερμίδες, οδηγώντας σε κακή ποιότητα. διατροφή.

Αυξημένη ενέργεια

«Ενώ η ζάχαρη είναι πηγή ενέργειας, το είδος της πηγής, γνωστό και ως η ποιότητα, είναι το πιο σημαντικό πράγμα», λέει η Tallman. Επισημαίνει ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπισκότα, πατατάκια και κέικ, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί και λήθαργοι. «Με το να εγκαταλείψουμε αυτές τις τροφές, άρα και τη ζάχαρη, είναι πιθανό να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να νιώσουμε καλύτερα από ποτέ», προσθέτει.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Εάν είστε κάποιος που παλεύει με φούσκωμα και ένα απρόβλεπτο πεπτικό σύστημα, τότε μπορεί να θέλετε να το δοκιμάσετε – όπως αποδεικνύεται, η διακοπή της ζάχαρης για έναν μήνα μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερης ισορροπίας των καλών βακτηρίων του εντέρου. «Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τα κακά βακτήρια στο έντερο που μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα», εξηγεί η Jenny Askew, MS, RD, LD, ACSM-EP, ολοκληρωμένη και λειτουργική διαιτολόγος και πρόεδρος της The Nutrition Clinic for Digestive Health. Αυτά τα πεπτικά προβλήματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από αέρια και φούσκωμα μέχρι διάρροια και δυσκοιλιότητα. «Αυτό μπορεί [επίσης] να συμβάλει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις – σκεφτείτε την ακμή, τους πονοκεφάλους και τα εξανθήματα», προσθέτει.

Καλύτερη υγεία των δοντιών

Από τότε που ήμασταν παιδιά, η ζάχαρη ήταν συνώνυμη με τις κοιλότητες – και για καλό λόγο. Σύμφωνα με τη μελέτη του  Harvard  οι ενήλικες που καταναλώνουν τακτικά ένα έως δύο ζαχαρούχα ποτά την ημέρα έχουν 30% περισσότερες οδοντικές παθήσεις από τους ενήλικες που δεν καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ό,τι τα παιδιά που πίνουν τακτικά αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο οδοντικής τερηδόνας σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν πίνουν σόδα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που δεν έχετε ζάχαρη, αλλάξτε τα ποτά με ζάχαρη με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το αρωματισμένο νερό ή το τσάι χωρίς ζάχαρη με λεμόνι.

Λιγότερη κατάθλιψη και άγχος

Η απομάκρυνση της πρόσθετης ζάχαρης για ένα μήνα δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας αλλά και στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης σε μια δίαιτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει νευροβιολογικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλοιωμένες συναισθηματικές καταστάσεις και άγχος

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Η αυξημένη ζάχαρη στην προσφορά τροφίμων ενός πληθυσμού συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως  από τα ποσοστά παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, που είναι η πιο διαδεδομένη μορφή διαβήτη, θα μειωθεί εάν κόψετε την προσθήκη ζάχαρης για τριάντα ημέρες.

Καλύτερο δέρμα

Τέλος, σε μια πρόσφατη μελέτη στη Γαλλία παρατήρησε περισσότερους από 24.000 ενήλικες για να διαπιστωθεί εάν οι διατροφικές συνήθειες είχαν κάποια επίδραση στο εάν ένα άτομο ανέπτυξε ακμή ή όχι. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι μια δίαιτα γεμάτη ζάχαρη, λιπαρά και ζωικά προϊόντα συνδέθηκε πράγματι με την αύξηση της ακμής των ενηλίκων.

Διαβάστε επίσης 

Το άγχος προσθέτει κιλά και πάχος με 5 διαφορετικούς τρόπους

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ληγμένα μπαχαρικά σας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.