Παντζάρια: Η κόκκινη υπερτροφή που δεν πρέπει να σνομπάρεις

Τα παντζάρια, φαίνεται να είναι ένα από τα πιο παραμελημένα λαχανικά στο καθημερινό μενού. Ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσετε και να τα εντάξετε στη διατροφή σας, καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, όπως ότι μειώνουν την πίεση, αυξάνουν την αντοχή και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Ένα παντζάρι διαθέτει:

Αμινοξέα

Αντιοξειδωτικές ουσίες όπως φλαβονοειδή και καροτενοειδή

Διαλυτές και μη διαλυτές ίνες

Νερό

Βιταμίνες Α, Β και C

Υδατάνθρακες

Φολικό οξύ

Μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και νάτριο

Φυσικά σάκχαρα

Παντζάρια: 11 οφέλη του παντζαριού που μπορεί να σας αλλάξουν γνώμη

Αναιμία

Είναι πλούσια σε σίδηρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας και της χαμηλής αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Βοηθούν επίσης την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα, που επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αίματος και την ικανότητα του οξυγόνου που μπορούν να μεταφέρουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πρόληψη του καρκίνου

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που περιέχονται στο παντζάρι που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η πρώτη είναι η βητακυανίνη, η οποία έχει συνδεθεί με τη μείωση των όγκων και των προκαρκινικών βλαβών. Η βητακυανίνη είναι επίσης αυτή που δίνει στο παντζάρι τη σκούρα κόκκινη χρώση του. Η δεύτερη είναι η βετανίνη, η οποία ήταν αποτελεσματική τόσο σε όγκους του ήπατος όσο και σε όγκους του δέρματος.

Υγεία της καρδιάς

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει την ικανότητα να μειώνει την αρτηριακή σας πίεση και έτσι να σταματήσει την υπέρταση.

Απώλεια βάρους και πέψη

Η πέψη και ο μεταβολισμός σας μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από τα παντζάρια. Αυτό το επιτυγχάνει διεγείροντας τα νεύρα στο έντερο σας καθώς και βοηθώντας το σώμα σας να αφομοιώσει την τροφή σας —ιδιαίτερα εκείνα της ποικιλίας των λιπαρών. Επιπλέον, περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν περαιτέρω το πεπτικό σας σύστημα και σας βοηθούν να είστε τακτικοί. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα παντζάρια, καθώς και οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, επειδή σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι περισσότερο με πολύ λίγες θερμίδες.

Εγκυμοσύνη

Είίναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορεί να έχει μια μέλλουσα μητέρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σωστό σχηματισμό του νωτιαίου μυελού ενός αγέννητου μωρού. Ως εκ τούτου, βοηθά επίσης στην πρόληψη καταστάσεων όπως η δισχιδής ράχη.

Περιποίηση δέρματος και διαδικασία γήρανσης

Τα αντιοξειδωτικά και οι φαινολικές ενώσεις βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες στα παντζάρια. Αυτά είναι καλά νέα γιατί και τα δύο βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σύστημά σας καθώς και στην πρόληψη της βλάβης του DNA και των κυττάρων. Αυτό είναι ευεργετικό για το δέρμα σας γιατί η καταστροφή των ελεύθερων ριζών σημαίνει ότι θα προστατεύεται από την πρόωρη γήρανση.

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην πρόληψη της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Βελτιστοποιεί την άσκηση

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης οξυγόνου των μυών σας. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επομένως θα έχετε περισσότερη αντοχή και αντοχή και θα αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι. Αυτό ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι περιέχει επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου γύρω από το σώμα σας. Αυτό καθιστά επίσης τα παντζάρια εξαιρετικά ωφέλιμα για τις έγκυες γυναίκες που χρειάζονται μια επιπλέον ώθηση ενέργειας.

Λειτουργία του εγκεφάλου

Έχει εκπληκτική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα μέλη του πληθυσμού. Βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία στη συνέχεια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας. Επιπλέον, το λαχανικό μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες σε άτομα όλων των ηλικιών.

Αποτοξίνωση

Ο χυμός του είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να βοηθά το συκώτι σας να αποτοξινωθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεθειονίνη και τη γλυκίνη βεταΐνη που περιέχει. Διεγείρουν τα ηπατικά κύτταρα και υποστηρίζουν την αποτοξίνωση. Ο χυμός προστατεύει επίσης το συκώτι σας από τις εναποθέσεις λίπους που προκαλούνται από την ανεπάρκεια πρωτεΐνης και την κατάχρηση αλκοόλ. Όχι, αυτό δεν σας δίνει τη δικαιολογία να πιείτε περισσότερο.

Σεξουαλική Υγεία

Τα παντζάρια περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα σας. Αυτό το κάνει διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται και η ροή του αίματος στα γεννητικά σας όργανα. Αυτό είναι το ίδιο αποτέλεσμα που αναπαράγει το Viagra.

Επιπλέον, περιέχει βόριο, μια χημική ένωση που είναι απαραίτητη για την παραγωγή της ανθρώπινης σεξουαλικής ορμόνης. Έτσι, αν προτιμάτε να πηγαίνετε φυσικά, δοκιμάστε να αφήσετε το μικρό μπλε χάπι για μια νύχτα και να πιείτε ένα ποτήρι χυμό παντζάρι.

Διαβάστε επίσης 

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, όταν αποθηκεύουμε κρέας στο ψυγείο

Διατροφή και πρόληψη της COVID-19: Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μελέτης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.