Στο πιρούνι κρύβεται το μυστικό για να τρως λιγότερο

Επιστήμονες, φαίνεται πως ανακάλυψαν το μυστικό για να τρώς λιγότερο και αυτό δεν είναι άλλο από το πιρούνι. Όπως αναφέρει το medicalnews.com, η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας και είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να βοηθήσουμε στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και να προωθήσουμε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη δεδομένων που να εξετάζουν πώς το μέγεθος των μαχαιροπήρουνων μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής ή τη διατροφική συμπεριφορά. Χωρίς αμφιβολία, η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία οικονομικής επιβάρυνσης και επηρεάζει επίσης το κόστος υγειονομικής περίθαλψης δημιουργώντας υψηλό κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών.

Στο πιρούνι κρύβεται το μυστικό για να τρως λιγότερο

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, οι ερευνητές ερεύνησαν πώς το μέγεθος του πηρουνιού μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μερίδας του φαγητού. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την έρευνα μέσω δύο μελετών. Ο πληθυσμός που μελετήθηκε βασίστηκε στη Φινλανδία και και οι δύο μελέτες διεξήγαγαν μια δοκιμή εξοικείωσης κατά την οποία μετρήθηκαν το ύψος, το βάρος και τα επίπεδα υποδόριου λίπους.

Και στις δύο μελέτες, τα άτομα κατανάλωναν πρωινό με χυλό και τους είπαν να φάνε μέχρι να νιώσουν χορτάτοι. Οι επόμενες πειραματικές δοκιμές περιελάμβαναν άτομα που έτρωγαν με ένα πηρούνι μικρό και ένα πηρούνι μεγάλο.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, η μελέτη εξετάζει την υποκειμενική όρεξη, σε σχέση με το διαφορετικό μέγεθος του πηρουνιού. Ο συνολικός χρόνος για την κατανάλωση του γεύματος καταγράφηκε επίσης για να προσδιοριστεί πώς το μέγεθος, βοήθησε στον έλεγχο της μερίδας του φαγητού.

Ευρήματα μελετών  

Τα κύρια ευρήματα από αυτές τις δύο μελέτες είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν περισσότερες κουταλιές, περισσότερο χρόνο και περισσότερες μπουκιές για να ολοκληρώσουν το τυποποιημένο γεύμα όταν έτρωγαν με τα μικρά πηρούνια.

Αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μέσο μέγεθος δαγκώματος και το μέσο ποσοστό φαγητού είναι χαμηλότερα όταν χρησιμοποιείτε ένα μικρό πηρούνι για φαγητό. Αυτό είναι σύμφωνο με μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι το πιο αργό φαγητό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη πρόσληψη ενέργειας από το να τρώτε πιο γρήγορα.

Το μειωμένο μέγεθος μπουκιάς που σχετίζεται με το φαγητό με μικρότερα σκεύη επιβραδύνει την πρόσληψη τροφής και συνεπώς την πρόσληψη ενέργειας.

Αυτή ήταν μόνο μια μικρής κλίμακας μελέτη για τον έλεγχο των μερίδων φαγητού και παρείχε μόνο προκαταρκτικά ευρήματα. Η πιο εκτεταμένη έρευνα είναι σαφώς σημαντική για την παροχή ευρημάτων που να μπορούν να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερα δείγματα, λένε οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης 

Αγελαδινό και φυτικό γάλα: οι ανάγκες, οι ανησυχίες και οι προτιμήσεις

Τα άγνωστα οφέλη του γκρέιπφρουτ – Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.