Τα άγνωστα οφέλη του γκρέιπφρουτ – Ποιες ασθένειες καταπολεμά

Μετά το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εσπεριδοειδή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωστό για τον συνδυασμό της πικράδας και της ελαφριάς γλυκύτητας, αυτό το φρούτο είναι ευπροσάρμοστο σε σαλάτες, μείγματα φρούτων και άλλες συνταγές. Ίσως πιο σημαντικό είναι το διατροφικό του προφίλ, το οποίο περιλαμβάνει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα φρούτο με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα είδος εσπεριδοειδούς, που συνεισφέρει από την υγεία της καρδιάς έως την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα & φυτικές ίνες του προσδίδει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες.

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Αυτό το υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, βοηθά στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, την επούλωση των πληγών και την συντήρηση κολλαγόνου για την μείωση των σημαδιών πρόωρης γήρανσης

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις βασικές λειτουργίες του σώματος, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας συνιστούν οι περισσότεροι ενήλικες να λαμβάνουν μεταξύ 75 και 90 mg βιταμίνης C την ημέρα, αναφέρει το everydayhealth.com. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται ακόμη περισσότερο από τις μη έγκυες γυναίκες, αλλά όχι περισσότερο από 90 mg.

Το γκρέιπφρουτ διακρίνεται, αφού είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Για την ακρίβεια το γκρέιπφρουτ προσφέρει το 72% της συνισταμένης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης C.

Παράλληλα, φαίνεται πως συμβάλλει σε μία πληθώρα βιολογικών διεργασιών, μεταξύ των οποίων είναι ο μεταβολισμός του σιδήρου & η σύνθεση κολλαγόνου.

Όμως, η αξία του γκρέιπφρουτ δεν ολοκληρώνεται εκεί. Το εσπεριδοειδές αυτό περιέχει ακόμη βιταμίνη Α, βιταμίνες Β λυκοπένιο και φλαβονοειδή, φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως β-καροτένιο. Τέλος, η κατανάλωση του γκρέιπφρουτ μας προσφέρει μαγνήσιο & ασβέστιο.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η περιεκτικότητα του φρούτου αυτού σε βιταμίνη C & A του προσδίδουν ισχυρές προστατευτικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βιταμίνες αυτές που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε γκρέιπφρουτ προστατεύουν τα κύτταρα απλό βακτήρια και ιούς, μειώνει τις πιθανότητες κρυολογήματος & μειώνει τη διάρκεια των λοιμώξεων.

Κάνει καλό στην όραση

Η περιεκτικότητα του γκρέιπφρουτ σε λουτεΐνη, του προσδίδει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συγκεκριμένα η δράση του σχετίζεται με την υγεία των ματιών, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει ή μπορεί να προλαμβάνει την ωχρά κηλίδα. Παράλληλα, τα καροτενοειδή συμβάλλουν στο φιλτράρισμα του μπλε φωτός, που είναι επιβλαβές για τα μάτια.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου Έρευνες έχουν δείξει ότι η ημερήσια κατανάλωση γκρέιπφρουτ, συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Το γκρέιπφρουτ περιέχει ικανοποιητικά επίπεδα καλίου. Η κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης των αποβλήτων που δημιουργούνται από τις διεργασίες του μεταβολισμού. Τα απόβλητα αυτά τυπικά αποβάλλονται με τα ούρα. Κάποιες φορές όμως, τα απόβλητα αυτά κρυσταλλώνονται στα νεφρά. Το γκρέιπφρουτ φαίνεται ότι προλαμβάνει την παραπάνω διεργασία βοηθώντας το σώμα να αποβάλλει τα απόβλητα.

Διαβάστε επίσης 

Καθαρή διατροφή: Η τάση των food bloggers για απώλεια βάρους

Ρυζογκοφρέτες: Είναι τόσο υγιεινές, όσο νομίζουμε;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.