Χειμερινή κολύμβηση: Οφέλη και κίνδυνοι για την υγεία

Η χειμερινή κολύμβηση είναι ίσως η καλύτερη μορφή άθλησης, ιδανική για το κλίμα της χώρας μας. Κρατά το σώµα σε φόρµα, βελτιώνει το µυϊκό σύστηµα, τη στάση του σώµατος, την αντοχή, την ευλυγισία αλλά και την καρδιοαγγειακή λειτουργία.

Η θερµοκρασία του σώµατος παραµένει σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς η κολύµβηση βελτιώνει την κατανοµή του οξυγόνου στο σώµα χωρίς να το ταλαιπωρεί. Βέβαια σε αντίθεση με ό,τι παλαιότερα λεγόταν, δεν βοηθά την οστική πυκνότητα (οι ασκήσεις με βάρη ωφελούν περισσότερο την οστεοπόρωση), αλλά βοηθά σε όλες τις άλλες παθήσεις.

Από τη μακροζωία μέχρι τον βελτιωμένο μεταβολισμό, το κρύο νερό φαίνεται,υποστηρίζουν επιστημονικές μελέτες, να τα θεραπεύει όλα. Ορισμένοι πάσχοντες από έκζεμα έχουν βρει ακόμη και τακτική βύθιση σε κρύο νερό για να βοηθήσουν τις εξάρσεις τους.

Ο Ιπποκράτης είναι ο παλαιότερος καταγεγραμμένος μέγα θαυμαστής ενός κρύου ντάνκ, καταγράφοντας τις εμπειρίες του πολύ πίσω στο 370 π.Χ.

Σήμερα, περιλαμβάνεται στις προπονήσεις των σταρ όπως η Madonna, η Lady Gaga, η Miranda Kerr και η Nicole Kidman.

Η χειμερινή κολύμβηση πιστεύεται ότι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Βελτιώνει την ποίτητα ύπνου

Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας

Μειώνει τις φλεγμονές

Βελτιώνει τη μεταβολική λειτουργία

Βελτιώνει τη διάθεση.

Ο Δρ Michael Barnish, ο ίδιος λάτρης του κρύου νερού, φτάνει στο σημείο να αποκαλεί τη χειμερινή κολύμβηση ως «το ελιξίριο της ζωής».

«Τα κορυφαία εργαστήρια σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν ότι το κρύο για σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας νερό ή όχι, φαίνεται να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σας. Η έκθεση σε δυσάρεστα χαμηλές θερμοκρασίες, η λέξη κλειδί είναι «άβολα», φαίνεται να ενεργοποιεί τα γονίδια μακροζωίας που επηρεάζουν την απόκριση επιβίωσής μας, ένας βασικός παράγοντας για να διασφαλίσουμε ότι το DNA μας επισκευάζεται πριν δημιουργηθούν νέα κύτταρα», μοιράζεται.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Circumpolar Health, διαπίστωσε ό,τι οι χειμερινοί κολυμβητές εμφανίζουν:

Αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στο κοινό κρυολόγημα

Καλύτερη μυοσκελετική ευκαμψία

Καλύτερη αποβολή του άγχους και ψυχική ευεξία

Μεγαλύτερη αίσθηση φρεσκάδας της επιδερμίδας

Μεγαλύτερη ζωτικότητα και απόδοση στην εργασία

Προσοχή όμως γιατί η χειμερινή κολύμβηση, κρύβει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, γι αυτό:

Αποφεύγουμε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.

Πριν μπούμε, κάνουμε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις, για να ενεργοποιήσουμε και να αιματώσουμε τους μυς (οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με τον σωστό τρόπο). Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε επιτόπιο τρέξιμο ή ένα σύντομο τζόκινγκ.

Ποτέ δεν βουτάμε απότομα στο νερό – καλύτερα, μάλιστα, πέφτουμε με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και να επηρεαστεί η καρδιά.

Κολυμπάμε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά, διότι καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.

Δεν ξανοιγόμαστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο οπότε και θα δυσκολέψουμε την επιστροφή μας στη στεριά.

Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά. Ωστόσο, για τους πρωτάρηδες, η χειμερινή βουτιά πρέπει να διαρκεί λίγα λεπτά (4 έως 5).

Μόλις βγούμε, σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα.

Διαβάστε επίσης 

Body butter και body lotion – η σύγκριση που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε

Τα 6 χαρακτηριστικά του εμβολίου Nuvaxovid της Novavax

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.