Καθαρή διατροφή: Η τάση των food bloggers για απώλεια βάρους

Πολλοί food bloggers παρουσιάζουν οφέλη όπως απώλεια βάρους, λαμπερό δέρμα και αύξηση της ενέργειας από την καθαρή διατροφή.

Οι βασικές αρχές της καθαρής διατροφής περιλαμβάνουν την επιλογή φυσικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφίμων και την αποφυγή επεξεργασμένων και εξευγενισμένων προϊόντων.

Μία «καθαρή» προσέγγιση στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε έναν συνολικό υγιεινό τρόπο ζωής και διαχείριση βάρους. Ωστόσο, ορισμένες ερμηνείες της καθαρής διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συνέπειες.

Τι είναι η καθαρή διατροφή;

Η καθαρή διατροφή είναι ένα κίνημα που έχει αυξηθεί γρήγορα σε δημοτικότητα. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται για καθαρή διατροφή για να γίνουν πιο υγιείς και να χάσουν βάρος, δεν υπάρχει σαφής ορισμός της καθαρής διατροφής.

Γενικά μιλώντας, «καθαρή διατροφή» θα μπορούσε να περιγραφεί ως επιλογή τροφών που είναι φυσικές και υγιεινές. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα, συντηρητικά και επεξεργασμένα συστατικά.

Αν και ο όρος πιθανότατα εμφανίστηκε με καλές προθέσεις, η έλλειψη σαφήνειας γύρω από αυτόν, τον αφήνει ανοιχτό σε ερμηνείες, αναφέρει το medicalnewstoday.com.

Για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να επιλέξουν μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση και να ακολουθήσουν ένα μοτίβο καθαρής διατροφής με την κατανάλωση περισσότερων ολόκληρων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, περιορίζοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ωστόσο, άλλοι μπορεί να ακολουθούν ακόμα περισσότερους περιορισμούς καταργώντας τα γαλακτοκομικά, τη γλουτένη και τη ζάχαρη. Μπορούν επίσης να περιορίσουν τον αριθμό των συστατικών των τροφίμων και να αποφεύγουν τροφές στις οποίες μπορεί να υπάρχουν ίχνη από αντιβιοτικά , φυτοφάρμακα και αυξητικές ορμόνες.

Τα πιθανά οφέλη της καθαρής διατροφής

Η εστίαση σε μια καθαρή διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική επειδή μειώνει το νάτριο, τη ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μια εκδοχή καθαρής διατροφής που περιλαμβάνει μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτη με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιεινές πρωτεΐνες μπορεί να θρέψει επαρκώς το σώμα ενώ υποστηρίζει τη συνολική υγεία και τη διαχείριση βάρους του ατόμου.

Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι πιθανοί κίνδυνοι της καθαρής διατροφής

Έρευνα υποδηλώνει ότι η καθαρή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό περιορισμό των τροφίμων, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και απώλεια κοινωνικών σχέσεων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψυχική δυσφορία.

Η έλλειψη σαφήνειας του κινήματος της καθαρής διατροφής σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κατηγοριοποιούν ορισμένα τρόφιμα ως “κακά” και άλλα τρόφιμα ως “καλά” χωρίς ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την επισήμανση.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή εμμονή με την υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η καθαρή διατροφή, αυξάνει τον κίνδυνο για νευρική ορθορεξία, την αυστηρή αποφυγή τροφών που ένα άτομο αντιλαμβάνεται ότι είναι ανθυγιεινά. Αυτά μπορεί να είναι πρόσθετα τροφίμων, μη βιολογικά τρόφιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ενώ η εμμονή με την καθαρή διατροφή δεν είναι υγιής για το μυαλό ή το σώμα, είναι σημαντικό να τρώτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν τρόποι για να βρείτε μια υγιεινή ισορροπία μεταξύ της καθαρής διατροφής και της υγιεινής διατροφής χωρίς φόβο ή περιορισμό.

Για παράδειγμα, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Ωστόσο, όταν επιλέγετε κονσέρβες ή κατεψυγμένα τρόφιμα, αποφύγετε την προσθήκη νατρίου, ζάχαρης και σιροπιών.

Όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι απαραίτητα κακά, ούτε πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα τρόφιμα που πωλούνται σήμερα στα καταστήματα είναι επεξεργασμένα σε κάποιο βαθμό .

Δεδομένου ότι ο ορισμός της καθαρής διατροφής ποικίλλει πολύ από άτομο, δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι έχει περισσότερα οφέλη από άλλα διατροφικά πρότυπα.

Φαίνεται ότι η ύπαρξη μη καταρτισμένων ατόμων που δίνουν λανθασμένες συμβουλές για την καθαρή διατροφή μπορεί να θέσει περαιτέρω τα άτομα σε κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραγμένα πρότυπα διατροφής.

Διαβάστε επίσης

Όλες οι θεραπείες ομορφιάς που δεν χρειάζονται νυστέρι και αναισθησία

Οι 2 άγνωστες παρενέργειες, που έχουμε, όταν τρώμε μπανάνες

Πώς να κάνετε το άρωμα σας να διαρκεί όλη μέρα

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.