Υγιεινή διατροφή: Γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε

Ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να απαγγείλει τη συνταγή για υγιεινή διατροφή: περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου και τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξήθηκαν από 30,5% το 2000 σε 42,4% το 2018. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση και των δύο, αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 22% των Αμερικανών ακολουθεί τη διατροφή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας .

Υγιεινή διατροφή: Γιατί είναι δύσκολο να την ακολουθήσουμε

Η υγιεινή διατροφή αναφέρουν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Ηarvard, στην πράξη δεν είναι τόσο δύσκολη. Υπάρχουν κάποιοι απλοί λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι αποτυγχάνουν να τρώνε σωστά.

Δεν ξέρουμε τι να φάμε

Θα ήταν πολύ εύκολο αν γνωρίζαμε “αυτόματα” τι να φάμε. Δυστυχώς όμως με τόσες πληροφορίες που δεχόμαστε κάθε μέρα είναι δύσκολο να αποφασίσουμε και να κάνουμε επιλογές.

Ευτυχώς όμως ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών οδηγούν στο ότι τα λαχανικά είναι η βάση για κάθε γεύμα, επομένως απαραίτητα να υπάρχουν στο πιάτο μας, καθώς προσφέρουν κορεσμό, φυτικές ίνες για την υγεία του πεπτικού και λίγες θερμίδες, αρκεί να μην συνοδεύονται από λιπαρές σως και με μεγάλες ποσότητες λαδιού.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά προλαμβάνει και δρα προστατευτικά αλλά και αναστρέφει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.

Δεν προετοιμάζουμε το φαγητό μας

Όλοι μας έχουμε έντονο ρυθμό στην καθημερινότητα. Τις περισσότερες φορές δεν σκεφτόμαστε τι τρώμε δεν αφιερώνουμε καν χρόνο στο να δούμε τον πίνακα θρεπτικών συστατικών, αρπάζουμε ό, τι είναι πιο εύκολο για φαγητό. Φαγητό στο πόδι, ένα έτοιμο γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων, μια μπαρα σοκολάτας, ένα delivery, μια σακούλα από σνακ για να γεμίσουμε το απόγευμα μας.

Κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για εμάς, αλλά είναι αυτά που είναι διαθέσιμα. Δεν είναι περίεργο που όλοι αγωνιζόμαστε με την υγεία μας και το βάρος μας.

Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα άλλαζε η ζωή σας; Τι θα συμβεί αν ανοίξετε το ψυγείο σας το πρωί και υπάρχει ένα υγιεινό πρωινό που σας περιμένει, και δίπλα ένα γευστικό μεσημεριανό για να μπορέσετε να εργαστείτε χωρίς βάρος στο στομάχι όλη μέρα.

Οργανωθείτε σωστά εξοπλίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινές επιλογές, κάντε μια μικρή προετοιμασία και οργανωθείτε.

Δεν έχουμε υποστήριξη

Όταν κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας, είναι σημαντικό να έχουμε ένα δίκτυο υποστήριξης που θα μας βοηθήσει κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών στο ταξίδι μας. Δυστυχώς, αυτή η υποστήριξη δεν είναι πάντα διαθέσιμη από την οικογένεια και τους φίλους. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές μπορεί και να σαμποτάρουν.

Αλλά χωρίς ένα δίκτυο υποστήριξης, είναι απίθανο να επιτύχουμε μια θετική αλλαγή. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας βοηθήσουν ώστε να παραμένουμε πιστοί στον στόχο μας.

Δεν είμαστε αρκετά αποφασισμένοι και δεν έχουμε δυνατό κίνητρο

Δυστυχώς αυτό είναι το δύσκολο. Πρέπει συνεχώς να τροφοδοτούμε τα κίνητρα μας για αλλαγή και βελτίωση, πολλές φορές είναι η υγεία μας π.χ. υψηλή χοληστερόλη, άλλες φορές είναι η εμφάνιση όταν θέλουμε να μπούμε σε μικρότερο παντελόνι ή να φύγει η κυτταρίτιδα, μερικές φορές είναι μια κοινωνική εκδήλωση.

Σε ότι αφορά την αποφασιστικότητα μας παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογία μας. Οι περισσότεροι έχουν το φαγητό για ευχαρίστηση και χαλάρωση αυτό έχει χτιστεί από την παιδική ηλικία όταν οι γονείς ή οι παππούδες χρησιμοποιούν το φαγητό σαν επιβράβευση.

Έτσι, όταν κάτι δεν μας πάει καλά το ρίχνουμε στο φαγητό. Θέλει αρκετή δουλειά για να αλλάξει αυτό και να αλλάξουμε τις συνδέσεις των εγκεφαλικών νευρώνων που έχουν δημιουργηθεί όλα τα χρόνια.

Η κινητήρια δύναμη για τον καθένα είναι το κίνητρο του, είναι η αφορμή για αλλαγή. Η αιτία όμως πρέπει πάντα να είναι η καλύτερη υγεία μας

Διαβάστε επίσης 

Κρεμμύδια: Τα άγνωστα οφέλη για την υγεία

Λεμόνια: Το κόλπο να διατηρηθούν φρέσκα για αρκετό καιρό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.