Ακμή: Tι πρέπει να τρώτε για να αποφύγετε την έξαρση

Η ακμή προκαλείται συχνά από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που συσσωρεύονται στους πόρους, μαζί με την περίσσεια σμηγματογόνων ελαίου, το οποίο στη συνέχεια παγιδεύεται στο δέρμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν κληρονομική προδιάθεση σε αυτό, αν και το στρες, οι ορμόνες και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην έξαρση της ακμής.

Ευτυχώς, η κατανάλωση των σωστών ειδών τροφών μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε την ακμή υπό έλεγχο.

Οι καλύτερες τροφές να τρώτε για την ακμή βοηθούν στη μείωση του κύκλου εργασιών των κυττάρων του δέρματος, περιορίζουν την παραγωγή λιπαρότητας και καταπολεμούν τα μικρόβια που προκαλούν εξάρσεις ακμής.

Ακμή: Γενικές οδηγίες διατροφής

Ξεκινώντας από τα δυσάρεστα, αναφέρουμε ότι οι τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και το junk food θα πρέπει να αποφεύγονται. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι απαραίτητο ότι τα παραπάνω τρόφιμα θα προκαλέσουν ή σχετίζονται απόλυτα με την ακμή. Ωστόσο, έχει φανεί ότι σε περιόδους έξαρσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλό θα ήταν να αποφέυγονται, χωρίς να αποκλείονται από το διαιτολόγιο.

Από την άλλη τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα επεξεργασμένα άλευρα και όλα τα παράγωγά τους (λευκά μακαρόνια, πίτες, λευκό ψωμί), η ζάχαρη, το λευκό ρύζι και άλλα συνδέονται με αύξηση της ινσουλίνης, η οποία φαίνεται να προκαλεί υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.

Επίσης, η ομάδα τροφίμων των  junk food, ό, τι δηλαδή είναι πλούσιο σε λιπαρά σχετίζονται με φλεγμονές και θα έπρεπε γενικά να αποκλείονται.

Αντίθετα, τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη πλούσια σε ίνες, ολικής αλέσεως αλλά και μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα είναι ιδανικά για τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, τροφές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά, έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τις φλεγμονές.

Ακμή: Συστατικά που θα σε βοηθήσουν

Ω3 λιπαρά οξέα

Tα ω3 λιπαρά οξέα, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Καλές πηγές: όλα τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί κ.α

Βιταμίνη Α: Φαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικό στον έλεγχο του ρυθμού κερατινοποίησης. Καλές πηγές: όλα τα χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, τα ιχθυέλαια κ.α

Βιταμίνη Ε και C: Φαίνεται να έχουν κατευναστική επίδραση στο δέρμα λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτική τους δράσης και λειτουργούν συνεργιστικά. Καλές πηγές: φρούτα, κυρίως τα επσεριδοειδή και λαχανικά για την βιταμίνη C και ξηροί καρποί και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά για την βιταμίνη Ε κ.α.

Ψευδάργυρος 

Ο ψευδάργυρος (Zn) που φαίνεται να ανστέλλει, δημιουργώντας μη ευνοϊκό περιβάλλον, την ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής. Καλές πηγές: ξηροί καρποί, πουλερικά κ.α

Σελήνιο 

Το σελήνιο (Se), με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που φαίνεται να προστατεύουν το δέρμα αποτελεσματικά από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Καλές πηγές: τόνος, σολομός, αυγά, καστανό ρύζι κ.α

Διαβάστε επίσης

Nutri-score: Η βαθμολογία των τυποποιημένων τροφίμων, τα πάραδοξα και οι αδικίες

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.