Οι τροφές που αγαπούν τα δόντια και έξυπνα tips για το βούρτσισμα

Υπάρχουν πολλές τροφές που δυναμώνουν και ενισχύουν τα δόντια και τα ούλα μας, ενώ το βούρτσισμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποδοτικό με κάποια έξυπνα tips.

Πώς όμως ο οδοντίατρος θα γίνει ο γιατρός μόνο για τον έλεγχο και τον καθαρισμό; Με τη σωστή στοματική υγιεινή και τον οδηγό τροφών για ισχυρά δόντια και ούλα!

Όπως εξηγεί η Μαρκέλα Μαρία Σούτα, Χειρουργός Οδοντίατρος, Όμιλος Βιοιατρική, για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό θα πρέπει να βουρτσίζουμε συστηματικά τα δόντια μας με τον σωστό τρόπο και ιδιαίτερα κάθε βράδυ.

Πως βουρτσίζουμε τα δόντια

Ο σωστός τρόπος έχει να κάνει με την επιλογή μιας απλής, μαλακής οδοντόβουρτσας και τη χρήση οδοντικού νήματος ή με τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Την οδοντόβουρτσα την τοποθετούμε πάνω στα ούλα με γωνία απωθώντας τα χείλη, τα μάγουλα, τη γλώσσα. Κάνουμε στατικές, οριζόντιες κινήσεις και ανασηκώνουμε κατά τόπους και διαδοχικά την οδοντόβουρτσα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το οδοντικό νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι με λίγη οδοντόκρεμα πάνω.

Πέρα από τη σωστή στοματική υγιεινή σπουδαίο ρόλο παίζει και η διατροφή μας. Είναι γνωστό σε όλους πως η ζάχαρη καταστρέφει τα δόντια.

Ποιες τροφές αγαπούν τα δόντια και τα ούλα;

Πολύ σημαντικό είναι να πίνουμε νερό!
Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες ,βιταμίνες Α,B,C,D.

Οδηγός τροφών για υγιή δόντια και ούλα

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το βασικό συστατικό μιας ανόργανης ουσίας, γνωστής ως υδροξυαπατίτη, που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών καθώς και τα οστά. Eιδικά το τυρί, περιέχει την καζεΐνη, ένα είδος πρωτεΐνης. Η έρευνα δείχνει ότι οι καζεΐνες, μαζί με το ασβέστιο, παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση και την επισκευή του σμάλτου των δοντιών.
  • Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι ωφελούν επίσης τα ούλα διότι τα καλά βακτήρια εκτοπίζουν τα βακτήρια που προκαλούν τις κουφάλες στα δόντια.
  • Σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προστατεύουν τα δόντια κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα το οποίο δημιουργεί σάλιο. Το σάλιο αλλά και το ίδιο το φαγητό τρίβουν φυσικά τα δόντια. Είναι πλούσια σε ασβέστιο στο οποίο βασίζεται το σμάλτο των δοντιών. Μπορεί επίσης να περιέχουν φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β που έχει πολλά οφέλη για την υγεία των ούλων. Δεδομένου επίσης ότι τα λαχανικά περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και φυτικών ινών, βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων.
  • Καρότα, σέλινο: Είναι πηγή βιταμινών C και A.
  • Πορτοκάλι, φράουλα: Είναι πηγή βιταμινών C, D, και ασβεστίου. Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή κολλαγόνου που σχηματίζει τους συνδετικούς ιστούς, ούλα και οστά.
  • Μήλα: Η ινώδης υφή των μήλων διεγείρει τα ούλα παράλληλα με την παραγωγή του σάλιου. Είναι μια ιδανική επιλογή για να αυτοκαθαρίζονται τα δόντια.
  • Αμύγδαλα, καρύδια: είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια. Η φθορά των δοντιών προκαλείται από βακτήρια που παράγουν ένα οξύ το οποίο ενεργοποιείται από τους υδατάνθρακες.
  • Αβοκάντο: Πηγή βιταμινών K, C, B5, B6, φολικού οξέος, ψευδάργυρου, φωσφόρου, νιασίνης.
  • Ψάρια: τόνος, σαρδέλες, σολομός: Περιέχουν βιταμίνη D, Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φώσφορο, φυσικό φθοριούχο νάτριο.
  • Αυγά: Πηγή βιταμινών A, C, B12, B6, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου.
  • Νερό:Tο νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, ειδικά σε σύγκριση με χυμούς και αναψυκτικά. Το νερό, όπως το σάλιο, ξεπλένει τα σάκχαρα και τα οξέα από τα δόντια. Περιέχει επίσης φθόριο που προστατεύει από τη διάβρωση.

Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη καθαρίζει τα δόντια διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και καλύπτοντάς τα με ασβέστιο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.

Έξυπνα tips

1. Μετά από όξινες τροφές (λεμόνια, φρούτα, μπανάνες, πορτοκάλια) αφήνουμε να περάσει μια ώρα για να βουρτσίσουμε τα δόντια μας, ειδάλλως χαλάμε το σμάλτο τους. Εάν βουρτσίσουμε αμέσως είναι σαν να ρίχνουμε χλωρίνη στο μάρμαρο!

2. Σημασία δεν έχει πόση ζάχαρη καταναλώνουμε αλλά πόσο χρονικό διάστημα είναι τα δόντια μας είναι εκτεθειμένα σε αυτή μέσα στην ημέρα. Εάν βουρτσίσω αμέσως δεν θα έχω σημαντικό πρόβλημα στα δόντια. Αυτό βέβαια, μειώνει μόνο τη βλάβη στα δόντια, όχι και στον οργανισμό!

3. Πίνουμε νερό μέσα στην ημέρα για να ξεπλένουμε το στόμα μας.

Γίνεται φανερό ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για ολόκληρο τον οργανισμό μέρος του οποίου είναι και η στοματική κοιλότητα, η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας.

Τρώμε σωστά για να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και να δίνουμε σωστά καύσιμα στον οργανισμό μας για να κινείται. Το στόμα δεν είναι έξω από το σώμα. Φροντίζουμε την υγιεινή του και επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για καθαρισμό και προληπτικό έλεγχο κάθε έξι μήνες και έτσι αποφεύγουμε την δημιουργία προβλημάτων, επίπονα και εξοικονομούμε χρήματα που θα δίναμε για την αποκατάσταση των βλαβών.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.