Φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε τις τροφές πιο γρήγορα

Για να λειτουργεί σωστά το σώμα, χρειάζεται να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Αυτή η λειτουργία εκτελείται από το πεπτικό σύστημα. Ο χρόνος επεξεργασίας των τροφίμων εξαρτάται από τον μεταβολισμό, την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων.

Όπως αναφέρει στο zonacritica.com η Δρ. Rabia De Latou, γαστρεντερολόγος στο NYU Langone, ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσετε τα τρόφιμα – από τη στιγμή που το βάζετε στο στόμα σας έως τη στιγμή που τα αποβάλλετε- εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Συνολικά, χρειάζονται οπουδήποτε από δύο έως πέντε ημέρες για να αφομοιώσουν οι άνθρωποι τα τρόφιμα» αναφέρει χαρακτηριστικ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

9 φυσικοί τρόποι για να χωνέψετε τις τροφές πιο γρήγορα

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής

Τα πολλά τρόφιμα υπερφορτώνουν το πεπτικό σύστημα, επιβραδύνουν τη δράση του. Δώστε προτίμηση σε κλασματικά γεύματα και μικρές μερίδες.

Μασήστε καλά την τροφή

Η πέψη ξεκινά από το στόμα, όπου τα ένζυμα του σάλιου διασπούν την τροφή. Τα δόντια τρίψτε την τροφή, μετατρέψτε κάθε κομμάτι σε χυλό. Το σχολαστικό μάσημα βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Ασκηση

Η κίνηση του σώματος βοηθά στη μεταφορά της τροφής μέσα από τα έντερα. Βελτιώνουν την περισταλτικότητα σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, ελέγχουν το βάρος.

Τρώτε φυτικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες μειώνουν τον χρόνο πέψης. Οι αδιάλυτες ίνες προάγουν την κίνησή τους μέσω των εντέρων και την απέκκριση από το σώμα, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και ανακουφίζουν τα κόπρανα.

Περιορίστε το γρήγορο φαγητό

Το γρήγορο φαγητό παρασκευάζεται συχνά με τρανς λιπαρά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πέπτονται κακώς και προκαλούν δυσκοιλιότητα. Πρέπει να συμπεριλάβετε υγιή λίπη στη διατροφή σας, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

Πίνετε άφθονο νερό

Η επαρκής ποσότητα υγρού θα μειώσει την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Ο οργανισμός το παίρνει από ποτά, σούπες, λαχανικά, φρούτα. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πρέπει να πίνετε καθαρό νερό.

Κοιμηθείτε αρκετά

Μια καλή βραδινή ξεκούραση επηρεάζει την πέψη. Συνιστάται ως θεραπεία για γαστρεντερικά προβλήματα. Η αϋπνία προκαλεί μερικές φορές κοιλιακό άλγος, φούσκωμα.

Ελέγξτε τα επίπεδα στρες

Η νευρική ένταση, το άγχος προκαλούν σπασμούς του εντέρου ή χαλάρωση. Αυτό οδηγεί σε δυσπεψία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, είναι απαραίτητο να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε αγχωτικές καταστάσεις.

Καταναλώστε προβιοτικά

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί συμμετέχουν στη σωστή πέψη. Βρίσκονται στο γιαούρτι και το ξινολάχανο. Μερικές φορές οι γιατροί συνταγογραφούν ειδικά συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά.

Διαβάστε επίσης 

Οι 9 τροφές που απογειώνουν την τεστοστερόνη

Δαμάσκηνα: Ένα υπερόπλο για την υγεία μας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.