Οι 9 τροφές που απογειώνουν την τεστοστερόνη

Διατηρήστε την τεστοστερόνη σε ισορροπία και τον προστάτη υγιή με τη διατροφή και συγκεκριμένες τροφές, όπως συνηγορούν ολοένα και περισσότερες μελέτες.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Η τεστοστερόνη είναι μια απίστευτα σημαντική ορμόνη υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν την ανάπτυξη αναπαραγωγικών ιστών στους άνδρες, όπως οι όρχεις και ο προστάτης, και σχετίζεται με τα επίπεδα παραγωγής σπέρματος. Αλλά ενώ αυτή μπορεί να είναι η κύρια ορμόνη του φύλου στους άνδρες, η τεστοστερόνη δεν βρίσκεται αποκλειστικά στους άνδρες.

Η τεστοστερόνη επηρεάζει την ψυχική υγεία και τη διάθεση

Αυτή η ορμόνη προάγει επίσης δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής μάζας, της οστικής μάζας και της τριχοφυΐας. Σε όλους τους ανθρώπους, η τεστοστερόνη επηρεάζει την ψυχική υγεία και τη διάθεση, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και να παίξει ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Με την ηλικία, αρχίζουμε να μειώνουμε την παραγωγή τεστοστερόνης.

Ευτυχώς, όχι μόνο υπάρχουν διαθέσιμες ιατρικές θεραπείες για τη μέτρηση, την εξισορρόπηση και τη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Εάν υποφέρετε από σοβαρά προβλήματα ορμονικής ανισορροπίας, δεν συνιστούμε να βασίζεστε μόνο σε διαιτητικές λύσεις. Ωστόσο, μπορεί να είναι απίστευτα χρήσιμο να υποστηρίξετε τις ιατρικές σας παρεμβάσεις με μερικές τροφές. Εάν χρειάζεστε ενίσχυση της τεστοστερόνης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη συμπλήρωση της θεραπείας σας με κάποιες τροφές:

Ρόδι για Μειωμένο PSA 

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) είναι δείκτης αίματος για τον καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα PSA διπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν υψηλότερο κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη. Αλλά το ρόδι φαίνεται να επιβραδύνει τις αυξήσεις του PSA. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Cancer Research, 1 φλιτζάνι χυμός ροδιού την ημέρα μείωσε σημαντικά τον χρόνο διπλασιασμού του PSA μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απόπτωση – ή κυτταρικό θάνατο – στα καρκινικά κύτταρα.

Σπανάκι πλούσιο σε μαγνήσιο για την τεστοστερόνη

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο. Αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της σφαιρίνης που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη (SHBG), μια πρωτεΐνη που συνδέεται με την ελεύθερη τεστοστερόνη και την καθιστά ανενεργή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Andrology , η ενίσχυση της πρόσληψης μαγνησίου είχε ως αποτέλεσμα 24% αύξηση στα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης. Η βέλτιστη κατάσταση μαγνησίου έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε μελέτες παρατήρησης και παρέμβασης. Άλλες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι σπόροι κολοκύθας, το σουσάμι, το σέσκουλο και τα αμύγδαλα.

Λαχανίδες για χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Οι λαχανίδες είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης Κ. Αυτή η απαραίτητη βιταμίνη προστατεύει την υγεία του προστάτη. Σε μια μελέτη με περισσότερους από 11.000 άνδρες, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ2 συνδέθηκε με 63% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Τόνος για Αντιφλεγμονώδεις δράσεις

Ο τόνος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν ισχυρές ανοσοενισχυτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Φάτε σάντουιτς τόνου με μια φέτα αβοκάντο και θα αυξήσετε την προστασία του προστάτη σας: Τα αβοκάντο είναι πλούσια τόσο σε βιταμίνη Ε όσο και σε λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές αντιοξειδωτικό. Τόσο η βιταμίνη Ε όσο και η λουτεΐνη στο αβοκάντο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Σκουμπρί για βιταμίνη D

Το σκουμπρί, ένα λιπαρό ψάρι, είναι μια από τις καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης D. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία, άτομα που περνούσαν περισσότερο χρόνο στον ήλιο εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D και τεστοστερόνης. Σε μια μελέτη άνδρες που έπαιρναν βιταμίνη D καθημερινά είδαν μέση αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης κατά σχεδόν 25%. Ο ήλιος εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D. Αλλά αν δεν βγαίνετε πολύ έξω – ή δεν αγαπάτε τα λιπαρά ψάρια – θα βρείτε βιταμίνη D στο χοιρινό, το βοδινό συκώτι, το χαβιάρι και τα αυγά.

Σπόροι κολοκύθας για βελτιωμένη ουροποιητική λειτουργία

Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Αυτή είναι μια κοινή πάθηση που διευρύνει τον αδένα του προστάτη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ούρηση και, περιστασιακά, τη σεξουαλική λειτουργία. Σε αρκετές μελέτες, το έλαιο κολοκύθας μείωσε τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, βελτίωσε τη λειτουργία του ουροποιητικού σε άνδρες με υπερδραστήρια κύστη και βελτίωσε την ποιότητα ζωής.

Στρείδια για την αναπλήρωση της τεστοστερόνης

Τα στρείδια είναι η νούμερο ένα πηγή τροφής ψευδαργύρου, ο οποίος μπλοκάρει το ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε οιστρογόνο. Οι ελλείψεις συνδέονται με χαμηλή τεστοστερόνη και η ενίσχυση του ψευδαργύρου οδηγεί σε σημαντική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν γυμνάζεστε, καθώς η έντονη άσκηση μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroendocrinology Letters, οι παλαιστές που έπαιρναν ψευδάργυρο καθημερινά διατήρησαν τα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από ένα μήνα προπόνησης υψηλής έντασης. Άλλες καλές πηγές είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το καβούρι, ο αστακός, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Τζίντζερ για ενίσχυση της τεστοστερόνης

Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, το τζίντζερ μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης και να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία. Σε μια ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη σε άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Reproductive BioMedicine , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τζίντζερ βοήθησε στη μείωση των επιπέδων κατακερματισμού του DNA του σπέρματος (τα χαμηλότερα επίπεδα συνδέονται με βελτιωμένη γονιμότητα και λιγότερες πιθανότητες αποβολής). Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά την πρόσληψη τζίντζερ. Καθώς η ποσότητα του τζίντζερ αυξανόταν, το ίδιο αυξάνονταν και τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να επαληθευτούν τα οφέλη του διπλασιασμού της τεστοστερόνης.

Ντομάτες για μείωση του καρκίνου του προστάτη

Οι ντομάτες είναι γεμάτες με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Καλύτερα από το να τις τρώτε ωμές, μαγειρέψτε τις ντομάτες με ελαιόλαδο (όπως στη σάλτσα ζυμαρικών). Η έρευνα δείχνει ότι η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται με ελαιόλαδο. Και προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο μπρόκολο σε αυτή τη σάλτσα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Research, οι ερευνητές σημείωσαν ότι «ο συνδυασμός ντομάτας και μπρόκολου ήταν πιο αποτελεσματικός στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου από ό,τι μόνη της η ντομάτα είτε μόνο του το μπρόκολο.

Διαβάστε επίσης

Η τηλεθέαση της Γκάγκα, τα χάπια της Agatha και τα τεστ της Βιοϊατρικής

Έτοιμα τα πρώτα «φύλλα πορείας» για ιδιώτες γιατρούς στη Θεσσαλονίκη

Υπό εξέταση η ακύρωση του πιστοποιητικού για εμβολιασμένους που νόσησαν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.