Αυτά τα λαχανικά θα τα πλύνεις πολύ καλά πριν τα καταναλώσεις

Πολλές φορές πιστεύουμε πως το να πλύνουμε απλώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετό. Ωστόσο κάθε φρούτο και λαχανικό χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση ανάλογα με τη σύσταση και τα χαρακτηριστικά του.

Πολλά λαχανικά όπως οι πατάτες και τα κρεμμύδια διατηρούνται σε σκιερό μέρος εκτός ψυγείου, κάποια φρούτα όπως οι μπανάνες και τα αβοκάντο διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για να ωριμάσουν, ενώ άλλα όπως τα σπαράγγια και το μπρόκολο, χρειάζονται υγρασία για να μείνουν φρέσκα.

Αυτά τα 5 φρούτα και λαχανικά όμως υπάρχουν σε κάθε σπίτι και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα:

Ντομάτες

Οι ντομάτες μεγαλώνουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αγαπούν τη ζέστη. Δεν τις διατηρούμε στο ψυγείο λοιπόν, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους. Αντ’ αυτού τις αποθηκεύουμε σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο της κουζίνας. Καλό είναι να τις απλώσουμε σε ένα επίπεδο δοχείο, όπως ένα ταψί, πάνω σε μία πετσέτα κουζίνας ή απορροφητικό χαρτί. Αν είναι ακόμα άγουρες τις τοποθετούμε με το κοτσάνι προς τα κάτω, ενώ αν είναι ώριμες με το κοτσάνι προς τα πάνω. Σε καμία περίπτωση δεν τις στοιβάζουμε τη μία πάνω στην άλλη.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια αγαπούν την υγρασία, γι’ αυτό και όταν τα πλένουμε απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως δεν πλένονται, ωστόσο αν θέλουμε οπωσδήποτε να τα πλύνουμε, τότε πρέπει να τα βουτήξουμε σε μία λεκάνη με νερό και μετά να τα στραγγίξουμε καλά. Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέσα σε χάρτινη σακούλα. Αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε σε σακουλάκι τροφίμων, τα βάζουμε μαζί με χαρτί κουζίνας και κάνουμε μερικές τρύπες ώστε να αναπνέουν. Το καταλληλότερο μέρος στο ψυγείο είναι αυτό που διατηρεί θερμοκρασία 5-7 βαθμών κελσίου.

Μαρούλι

Το μαρούλι δεν έχει λεία φύλλα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον καθαρισμό του. Για να φύγουν όλα τα υπολείμματα χώματος που μπορεί να υπάρχουν στα φύλλα του, διαχωρίζουμε τα φύλλα του και τα βουτάμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Ανακινούμε στην περίπτωση που βλέπουμε το χώμα ακόμα κολλημένο στα φύλλα, μέχρι που όλο το χώμα έχει καθίσει στον πάτο του μπολ. Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να φύγει τελείως το χώμα από τα φύλλα του μαρουλιού. Αν θέλουμε, κατά την τελευταία επανάληψη, βάζουμε στο νερό και λίγο λευκό ξύδι.

Μετά το πλύσιμο, τα στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, είτε τυλιγμένα σε μία νωπή πετσέτα, είτε σε ένα δοχείο μαζί με νωπό χαρτί κουζίνας. Αυτό θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν τραγανά μέχρι να τα καταναλώσουμε.

Σταφύλια

Τα σταφύλια λόγω μεγέθους και δομής είναι πιο δύσκολο να πλυθούν σωστά σε σχέση με άλλα, μεγαλύτερα φρούτα. Για να είμαστε σίγουροι πως έχουν καθαριστεί καλά, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων ή σε σελοφάν ώστε να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα. Καλό είναι να μην αποθηκεύουμε μεγάλες ποσότητες από σταφύλια μαζί, αφού είναι πιθανό το βάρος τους να τα συμπιέσει.

Φράουλες

Οι φράουλες δε χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, αφού είναι ένα φρούτο που μπορεί να χαλάσει εύκολα λόγω της υγρασίας. Αν μπει νερό στο εσωτερικό τους, θα αλλοιωθεί η γεύση τους και τα αρώματά τους, οπότε τις αποθηκεύουμε στο ψυγείο χωρίς να τις πλύνουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους. Τις αφήνουμε στο δοχείο τους ή σε ένα δοχείο με τρύπες χωρίς να τις σκεπάσουμε για να αναπνέουν και τις πλένουμε ελάχιστα πριν τις καταναλώσουμε.

Εκτός από τα παραπάνω, είναι καλό να μην πλένουμε αμέσως τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε, αφού η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη γεύση των περισσότερων. Όπως και να θέλουμε να τα διατηρήσουμε όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε τον σωστότερο τρόπο συντήρησης και πλυσίματος για κάθε ένα από αυτά.

Διαβάστε επίσης

6 λάθη διακόσμησης που κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται πιο ακατάστατο από ό,τι είναι πραγματικά

Έζησα νευρική ανορεξία, κουβαλούσα τη ζυγαριά και στη βαλίτσα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.