Φακές: Τα εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία

Οι φακές θεωρούνται ένα από τα διάσημα πιάτα στις αραβικές χώρες.Είναι ένα από τα τρόφιμα που, αν παρασκευαστεί σωστά, έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα, πλούσιο σε πρωτείνες, που παρέχει στον οργανισμό ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι φακές είναι μία από τις πρώτες καλλιέργειες του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του.

Το πλούσιο διατροφικό προφίλ, το οποίο περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός, σε συνδυασμό με την νόστιμη γεύση και το χαμηλό κόστος παραγωγής και αγοράς, έχουν καταστήσει τους μικρούς καφέ σπόρους, μια δημοφιλή και θρεπτική τροφή παγκοσμίως, όπου κατέχει μια θέση στη λίστα των superfoods.

Οι φακές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν στον οργανισμό σπουδαία οφέλη.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, οι φακές ενισχύουν τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού αποτρέποντας την υπερκατανάλωση, ενώ συμβάλουν και στη διατήρηση της μυικής μάζας καθώς χάνουμε τα περιττά κιλά.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Άλλο ένα σπουδαίο όφελος που προσφέρουν οι φυτικές ίνες είναι η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.

Συγκεκριμένα, έχουν την ικανότητα να εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ ο συνδυασμό με τη βιταμίνη Β9 βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όλες αυτές οι δράσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Βελτιώνουν την πεπτική υγεία

Δεδομένης της ικανότητας να καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα, συνιστούν εξαιρετικό τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Έτσι, η τακτική κατανάλωση βοηθά να διατηρηθεί η υγεία της πεπτικής οδού σε βέλτιστα επίπεδα.

Διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι φακές αποτελούν κορυφαία πηγή σε πολυφαινόλες. Πρόκειται για αντιοξειδωτικές ενώσεις με ισχυρές δράσεις ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, την κύρια αιτία εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Εξισορροπούν τα επίπεδα pH του σώματος

Οι φακές είναι μια από τις πιο αλκαλικές τροφές. Αυτό σημαίνει πως έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH του σώματος, ενισχύοντας τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Επιπροσθέτως, μπορούν να εξουδετερώσουν την οξύτητα των επεξεργασμένων τροφίμων, προάγοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο εντερικό σύστημα.

Προάγουν την υγεία του εγκεφάλου

Πλούσιες σε βιταμίνη Β9, σίδηρο και ωμέγα-3 , οι φακές φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να προστατέψουν από ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Επίσης η βιταμίνη Β9, κατά συνέπεια και οι φακές, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πολύτιμες κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς έχει αποδειχθεί πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στο έμβρυο και στην υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Μπορεί η ποσότητα σεληνίου που περιέχεται στη φακή να είναι ελάχιστη, εντούτοις επαρκεί για να διεγείρει την παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων. Κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και κατά συνέπεια την άμυνα του οργανσμού.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη φακή όπως ο σίδηρος, οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες, δεν παρέχουν οφέλη μόνο στην υγεία του οργανισμού, αλλά ενισχύουν και την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Αναλυτικότερα, διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ ενισχύουν και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι, η τακτική πρόσληψη των πολύτιμων συστατικών βοηθά στη διατήρηση όμορφης, λαμπερής και πάνω από όλα υγιούς επιδερμίδας, όπως επίσης και στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, αποτρέποντας την εμφάνιση ασθενειών του τριχωτού της κεφαλής συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης, της πιτυρίδας κ.α.

Πηγή: remonews.com

Διαβάστε επίσης 

Ποιες είναι οι τροφές που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος

Μακροζωία : 4+1 απλές διατροφικές συνήθειες

Αθηνά Λινού: Γεύματα σε 107 σχολεία και 4.250 μαθητές από το Ινστιτούτο Prolepsis

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.