Μακροζωία : 4+1 απλές διατροφικές συνήθειες

Οι περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν την υγεία και την μακροζωία, ως την απουσία ασθένειας. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως : «Αν δεν νιώθω άρρωστος, είμαι υγιής». Αλλά αυτό το είδος σκέψης υποδηλώνει, ότι η υγεία μας περιμένει παθητικά για κάτι να πάει στραβά.

Η υγεία μας είναι μια ενεργή κατάσταση «προστατευμένη από μια σειρά από ενσύρματα αμυντικά συστήματα στο σώμα που πυροδοτούν όλους τους κυλίνδρους, διατηρώντας την ομαλή λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων μας», λέει ο William W. Li, MD, επιστήμονας- γιατρός και συγγραφέας του Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Heal Self.

Ο Δρ Λι προσδιορίζει τα πέντε αμυντικά συστήματα ως αγγειογένεση, αναγέννηση, μικροβίωμα, παραγωγή DNA και ανοσία. Διαβάστε παρακάτω, για να μάθετε πώς να τρώτε για να δυναμώσετε το καθένα, ώστε το σώμα σας να μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά στην πρόληψη ασθενειών και να ζήσει μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή.

Σόγια, τσάι και λαχανικά

Οι πιο αποτελεσματικές τροφές για την ενίσχυση της ικανότητας του σώματός σας  να διατηρεί μια ισορροπία αγγειογένεσης είναι η σόγια, τα μαύρα σμέουρα, οι ντομάτες, το τσάι, το ρόδι, ακόμη και η γλυκόριζα, η μπύρα και το τυρί.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τη δύναμη αυτών των τροφών, λέει ο Li. «Οι άνθρωποι στην Ασία που καταναλώνουν πολλή σόγια, λαχανικά και τσάι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους.

Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή

Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, ελαιόλαδο και ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες  για μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σας βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Αυξήστε το νερό που καταναλώνετε

Η σωστή ενυδάτωση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στις αρτηρίες. Χωρίς να καταλήξετε να καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες νερού μέσα στην ημέρα, φροντίστε να πίνετε νερό όταν διψάτε – και λίγο παραπάνω.

Ναι στον καφέ

Δεκάδες έρευνες συνδέουν την – λογική – κατανάλωση καφεΐνης με οφέλη για την υγεία. Από τα πιο σημαντικά είναι σίγουρα το γεγονός ότι χάρη τα αντιοξειδωτικά του «ανανεώνει» τον οργανισμό και προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, καθώς επίσης και ότι φαίνεται να βοηθάει στην πρόληψη του Πάρκινσον και της άνοιας. Μία με δύο κούπες καφέ την ημέρα, είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα που μπορείτε να καταναλώνετε.

Ναι και στα ψάρια

Αρκετές έρευνες συνδέουν την αυξημένη κατανάλωση ψαριών με την μακροζωία. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ενώ φαίνεται να βοηθούν και στο αδυνάτισμα. Ψάρια πλούσια σε τέτοια λιπαρά είναι ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος.

Πηγή: eatthis.com

Διαβάστε επίσης 

Επιδόσεις στο σεξ: Πόσο υψηλές είναι στα 50 plus και το πλεονέκτημα της ηλικίας

Μανταρίνια: Θησαυρός βιταμινών και μετάλλων

Έφυγε ο πατέρας της ελληνικής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.