Το ελληνικό νησί με τα 6.500 ποδήλατα

Το ελληνικό νησί με τα 6.500 ποδήλατα ετοιμάζεται να τα πολλαπλασιάσει για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ποδηλατική κουλτούρα και τον ποδηλατικό τουρισμό.

Πρόκειται για την Κω, το νησί του Ιπποκράτη, που αναγνωρίζει και κάνει πράξη τα οφέλη των ποδηλατικών διαδρομών.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κω ως ανερχόμενου ποδηλατικού προορισμού παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο νησί από τις τοπικές αρχές.

Το νησί με τα 6.500 ποδήλατα

Σύμφωνα με τον κ. Μ. Παπαδόπουλο, το ποδήλατο έχει γίνει καθημερινή συνήθεια για τους κατοίκους της Κω, ενός νησιού που εδώ και δεκαετίες δέχεται ομάδες ποδηλατών που απολαμβάνουν τις πολυάριθμες ποδηλατικές του διαδρομές.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.500 ποδήλατα διαθέσιμα προς ενοικίαση στο νησί – συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού. Η ποδηλατική κουλτούρα και η μακροχρόνια κινητικότητα είναι η βάση για την ανάπτυξη αυτού του είδους δραστηριότητας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη χρήσης ήπιων τρόπων μεταφοράς προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα.

«Ο πράσινος τουρισμός έχει γίνει τάση σε πολλές περιοχές της Ευρώπης όπως η Σκανδιναβία. Οι ταξιδιώτες επιλέγουν πλέον φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς… Η Κως μπορεί να προσφέρει όλα αυτά με το ποδήλατο ως όχημα», πρόσθεσε.

Ποδηλατικές διαδρομές EuroVelo της Ελλάδας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo που θα προωθήσει τον ποδηλατικό τουρισμό στη χώρα.

Το EuroVelo είναι ένα ποδηλατικό δίκτυο που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες. Περιλαμβάνει 17 πιστοποιημένες ποδηλατικές διαδρομές που καλύπτουν 51.000 χιλιόμετρα σε 42 χώρες.

«Υπάρχουν τρεις ποδηλατικές διαδρομές που περνούν από την Ελλάδα και φιλοδοξία μας είναι να εντάξουμε την Κω στο δίκτυο EuroVelo καθώς το νησί πληροί όλες τις προϋποθέσεις: προσφέρει επίπεδο έδαφος, πολλούς δρόμους με χαμηλό όριο ταχύτητας και κυκλοφορίας και – κυρίως – διαδρομές ειδικού ενδιαφέροντος », είπε ο κ. Μ. Παπαδόπουλος.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών θα προσφέρει την υποστήριξη και την τεχνογνωσία προκειμένου η Κως να γίνει πρωταρχικός προορισμός ποδηλασίας.

Μελέτη της Κω για ποδηλατικό τουρισμό

Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Κω περιελάμβανε και παρουσίαση μελέτης για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στο νησί.

Οι κύριες προτάσεις του περιλαμβάνουν:

– ανάδειξη υφιστάμενων ποδηλατικών υποδομών
– επέκταση και σήμανση των ποδηλατικών διαδρομών της
– δημιουργία χωματόδρομων για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Κω
– ανάπτυξη προαστιακών διαδρομών για ένταξη στο δίκτυο EuroVelo
– ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την προώθηση του ποδηλατικού τουριστικού προϊόντος της Κω στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Καταγγελία: Ζητήθηκε φακελάκι 3.500 ευρώ για κρεβάτι ΜΕΘ

Τα 4.000 παιδιά από την Ελλάδα που υιοθετήθηκαν στην Αμερική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.