Αυτά τα τρόφιμα μπορούμε να τα φάμε και μετά την ημερομηνία λήξης

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχει ημερομηνία λήξης. Από γιαούρτι και λαχανικά μέχρι αρτοσκευάσματα και πολλά άλλα. Ωστόσο, ορισμένα από τα τρόφιμα που βρίσκονται στα ντουλάπια και το ψυγείο μας είναι πιο επιρρεπή στην παραγωγή μούχλας από άλλα.

Τρόφιμα που δεν χαλάνε

Μια λίστα που δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικη ιστοσελίδα με τη συμβολή της Mayo Clinic, των New York Times και του Δρ Sanjay Gupta του CNN, μεταξύ άλλων, καταγράφει προϊόντα που δεν έχουν στη ουσία ημερομηνία λήξης και κάποια προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν υποστεί κάποια αλλοίωση ή έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Κονσέρβες: Μέχρι πέντε χρόνια.

Δημητριακά: Ασφαλή επ’ αόριστον.

Μέλι: Ασφαλές επ’ αόριστον.

Καυτερή σως: Κρατάει τουλάχιστον έναν χρόνο ή και παραπάνω.

Λάδια: Το ελαιόλαδο κρατάει έναν χρόνο, αν φυλάσσεται σε ένα σκοτεινό δροσερό μέρος. Τα φυτικά έλαια κρατάνε έναν χρόνο.

Μπαχαρικά: Ασφαλή για πολλά χρόνια.

Πατατάκια: Ακόμη και έξι μήνες μετά τη λήξη τους, τα πατατάκια αντέχουν – εφόσον βέβαια δεν ανοίξει το πακέτο.

Ζυμαρικά: Εφόσον δεν έχουν ζυμωθεί με αβγά, τα ζυμαρικά σαν ξηρά τροφή που είναι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Εφόσον τα αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μακριά από την υγρασία, το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν πάθει τίποτε ακόμη και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Τρόφιμα που πρέπει να πετάξεις εάν έχουν λήξη και κάποια που μπορείς να καταναλώσεις και λίγο αργότερα

Τυρί: Σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ ή το ελβετικό, είναι ασφαλή ακόμη και αν έχουν λίγη μούχλα (κόβεις απλώς το μουχλιασμένο κομμάτι). Τα μαλακά τυριά πρέπει να πετιούνται, αν έχουν μούχλα.

Κοτόπουλο: Ωμό στήθος κοτόπουλο αντέχει στο ψυγείο δυο μέρες, μαγειρεμένο τέσσερις. Αν μυρίζει άσχημα ή έχει γλίτσα, πέτα το.

Αυγά: Στο ψυγείο, πάνω από έναν μήνα

Φρούτα και λαχανικά: Αν δεν έχουν εμφανώς χαλάσει (δεν έχουν γλίτσα ή μούχλα), δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξεις.

Σκληρό σαλάμι: Κόψε το μουχλιασμένο κομμάτι και το υπόλοιπο μπορείς να το καταναλώσεις.

Κρέας: Πέτα το αν έχει γλίτσα, κολλάει ή μυρίζει περίεργα. Η αλλαγή χρώματος δεν σημαίνει πάντα ότι το κρέας έχει χαλάσει.

Γάλα: Πέντε μέρες μετά την ημερομηνία που γράφει στο κουτί, το ξινισμένο γάλα είναι μια χαρά για ζαχαροπλαστική (κέικ, μπισκότα κτλ).

Γιαούρτι: Κρατάει δυο βδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης, αν δεν έχει πιάσει μούχλα.

Μπέικον: Ασφαλές μέχρι μια βδομάδα αφότου ανοιχτεί η συσκευασία.

Ψωμί: Το πετάς όταν μουχλιάσει. Για να κρατήσει πιο πολύ, μπορείς να καταψύχεις φέτες και να τις ψήνεις για να τις ξεπαγώσεις.

Πηγή: realsimple.com

Διαβάστε επίσης 

Αισθητική Γυναικολογία: Σεξουαλική αναγέννηση στις γυναίκες με ανώδυνο και ασφαλή τρόπο

Ποιο ρόφημα προστατεύει από εγκεφαλικό και άνοια;

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.