Θεσσαλονίκη: Η ελληνική πόλη της γαστρονομίας με τη σφραγίδα της UNESCO

Η Θεσσαλονίκη είναι πλέον μία Δημιουργική Πόλη της UNESCO για τη Γαστρονομία.

Η Θεσσαλονίκη έγινε μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO για την προσφορά μιας δημιουργικής γαστρονομικής σκηνής, ανακοίνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Είναι η μόνη ελληνική πόλη που έχει χαρακτηριστεί ως Δημιουργική Πόλη της UNESCO για τη Γαστρονομία.

Ο φάκελος υποψηφιοτήτων, που υπέβαλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προώθησε την ιστορία και τη γαστρονομική παράδοση της πόλης όπως αυτή εξελίχθηκε στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο στη βιομηχανία τροφίμων.

«Η γαστρονομία είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας είναι ένα σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών… Η εκλεκτή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής μας προσφοράς. Είναι οικονομικά ανταποδοτικό και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία». Τα παραπάνω δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Θεσσαλονίκη: 15 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

«Αυτή η διάκριση προσθέτει στη δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που διαθέτει 15 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περαιτέρω και να ξεχωρίσει ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη .

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, που ξεκίνησε το 2004, καλωσόρισε πρόσφατα 49 νέα μέλη.

Το δίκτυο αριθμεί συνολικά 295 πόλεις σε 90 χώρες που επενδύουν σε επτά δημιουργικούς τομείς για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης: χειροτεχνία και λαϊκή τέχνη, σχέδιο, κινηματογράφος, γαστρονομία, λογοτεχνία, τέχνες μέσων και μουσική.

Τα άλλα νέα μέλη

Μεταξύ των νέων μελών του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO είναι οι Ντόχα (Κατάρ), Μπατούμι (Γεωργία), Μπέλφαστ (Ηνωμένο Βασίλειο), Campina Grande (Βραζιλία), Kermanshah (Ιράν), Kuching (Μαλαισία), Manises (Ισπανία), Phetchaburi (Ταϊλάνδη), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), Usuki (Ιαπωνία) και Whanganui (Νέα Ζηλανδία).

Με την ένταξη στο δίκτυο, οι πόλεις δεσμεύονται να συνεργαστούν και να αναπτύξουν συνεργασίες με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας και των πολιτιστικών βιομηχανιών, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την ενίσχυση της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή και την ενσωμάτωση του πολιτισμού στα σχέδια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού: «Eίσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!»

Ποιες ώρες ύπνου κάνουν καλό στην καρδιά;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.