Με ποια φάρμακα δεν πίνουμε ποτέ καφέ

Μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές μπορεί να επηρεάσει γύρω στα 12-15 φάρμακα, μεταξύ αυτών αντικαταθλιπτικά, οιστρογόνα, φάρμακα για τον θυρεοειδή και σκευάσματα για την οστεοπόρωση.

Υπάρχουν επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν τη δράση του καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση ορισμένων αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και αντισυλληπτικών φαρμάκων, τα οποία δεσμεύουν ένα ένζυμο (λέγεται CYP1A2) που μετέχει στον μεταβολισμό της καφεΐνης.

Η χρήση του καφέ εμποδίζει την απορρόφηση ή εντείνη τη δράση ορισμένων φαρμάκων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε πολλές περιπτώσεις, η αλληλεπίδραση οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά μπορεί να παίξουν ρόλο και άλλα συστατικά του καφέ.

Η δρ. Purvi Parekh, γιατρός στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, λέει ότι μπορεί να προκύψουν διάφορες επιπλοκές από την λήψη φαρμάκων μαζί με καφέ. «Τα βασικά ζητήματα είναι ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει τις αλληλεπιδράσεις, ή να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων κοινών φαρμάκων«, λέει ο δρ. Parekh.

Ποια φάρμακα επηρεάζονται από την κατανάλωση καφέ

Φάρμακα για τον θυρεοειδή

Η δρ. Parekh λέει ότι τα φάρμακα για τον θυρεοειδή πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι, ακολουθούμενα από τίποτα άλλο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αυτό συμβαίνει ώστε το σώμα να απορροφήσει σωστά το φάρμακο του θυρεοειδούς.

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

Εάν πίνετε καφέ για να πάρετε φάρμακο για την οστεοπόρωση, «μειώνετε την πλήρη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου«, σύμφωνα με την δρ. Parekh.

Φάρμακα για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (καούρες)

«Τα φάρμακα για παλινδρόμηση οξέος λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται πρώτα-πρώτα το πρωί, πριν πιείτε ή φάτε οτιδήποτε άλλο«.

Αξίζει επίσης να έχετε κατά νου ότι επειδή ο καφές περιέχει οξύ, που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα για το οποίο παίρνετε το φάρμακο!

Διουρητικά φάρμακα

«Η καφεΐνη γενικά απενεργοποιεί την ορμόνη που οδηγεί σε κατακράτηση νερού, γι’ αυτό και ο καφές είναι αρκετά διουρητικός«.

Αυτό σημαίνει ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να πολλαπλασιάσει την δράση των διουρητικών φαρμάκων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία των πρησμένων ποδιών.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Επίσης, λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων της καφεΐνης, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να προσέχουν πολύ την κατανάλωση καφέ με καφεΐνη.

Υπέρταση

Όταν συνδυάζονται με καφέ, τα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να σας προκαλέσουν πιο σοβαρή διουρητική δράση.

Φάρμακα για την ελλειμματική προσοχή

Εάν τυχαίνει να παίρνετε φάρμακα λόγω διάγνωσης στο φάσμα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η δρ. Parekh λέει ότι η καφεΐνη στον καφέ θα σας επηρεάσει σημαντικά, κάνοντας πιθανώς τον οργανισμό σας λιγότερο πιθανό να επωφεληθεί από το φάρμακο.

Φάρμακα για το κρυολόγημα

Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα είναι διεγερτικά. Εάν ελπίζετε να κοιμηθείτε αργότερα μέσα στην ημέρα, να έχετε υπόψη σας ότι η κατανάλωση καφέ ενώ παίρνετε κάποια φάρμακα για το κρυολόγημα, θα σας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο να κοιμηθείτε.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας ρόφημα. Μπορεί απλά να θέλετε να παίρνετε τα φάρμακά σας σε συγκεκριμένες ώρες χωρίς να πίνετε καφέ, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες.

Πηγή: eatthis.com

Διαβάστε επίσης 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των εφήβων

Η πειθώ της κας Θεοδωρίδου, οι αντιδρώντες γιατροί, η ανύπαρκτη Κοτανίδου και στο βάθος Μπίνης

Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα σοβαρής COVID-19

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.