Διατροφή στις διακοπές – Πώς δεν θα πάρω κιλά

Ετοιμάζεστε για διακοπές, αλλά έπειτα από έναν δύσκολο χειμώνα που σας “χάρισε” αρκετά επιπλέον κιλά, τρομάζετε στην ιδέα πως στις διακοπές θα… ξεφύγετε ξανά. Από την άλλη, όμως, πώς είναι δυνατόν, διακοπές και πειθαρχία στο φαγητό;
“Το άγχος πως ένα πρόγραμμα διατροφής θα σταθεί εμπόδιο στην κοινωνική σας ζωή είναι σίγουρα αδικαιολόγητο. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι τόσες πολλές, που σίγουρα κάποιες από αυτές μπορούν να υποστηρίξουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο”, μας λέει ο Μουστούλας Αριστείδης Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
.

Ασφαλείς επιλογές

Πρωινό
Η κατανάλωση πρωινού γεύματος θεωρείται «χρυσός» κανόνας της διατροφής ώστε να διατηρείται το σωματικό βάρος σταθερό, να αποφεύγεται το συνεχές τσιμπολόγημα (το οποίο οδηγεί σε αύξηση του βάρους) και να υπάρχει περισσότερη ενέργεια και υψηλότερη επίδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν βρίσκεστε σε κάποιο ξενοδοχείο ή απλά παίρνετε το πρωινό σας εκτός σπιτιού επιλέξτε κάτι όπως: γάλα χαμηλό σε λιπαρά, φρούτα, φυσικό χυμό, τοστ χωρίς βούτυρο, με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα, φρυγανιές με μέλι, αβγό βραστό.

Ενδιάμεσα μικρογεύματα

Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα (δεκατιανό, απογευματινό) είναι απαραίτητα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Πολύς κόσμος αποφεύγει να καταναλώνει δεκατιανό και απογευματινό πιστεύοντας πως έτσι «γλιτώνει» θερμίδες με στόχο την απώλεια κιλών, γεγονός που τον οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. Τα μικρογεύματα αυτά βοηθούν στον έλεγχο της πείνας, που φυσιολογικά νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρούν καλή τη λειτουργία του βασικού μεταβολισμού και εξασφαλίζουν καλή πνευματική και σωματική λειτουργία ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις χωρίς να νιώθουμε εξάντληση στο τέλος της ημέρας.
Επιλογές snack: φυσικός χυμός, φρούτα, μπάρα δημητριακών, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, κριτσίνια πολύσπορα, παστέλι.

Μεσημεριανό / Δείπνο

Τα δύο αυτά γεύματα μαζί με το πρωινό θεωρούνται τα κύρια γεύματα της ημέρας. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο τα γεύματα αυτά να καταναλώνονται εκτός σπιτιού, υπάρχει όμως λύση μέσα από υγιεινές και light επιλογές.
Επιλογές για γεύμα/ δείπνο: φιλέτο κοτόπουλο, κρέας ψητό (χωρίς λίπος), ψάρι συνοδευμένο με σαλάτα και λίγο ρύζι στον ατμό, κοτοσαλάτα, τονοσαλάτα, ορεκτικά με λαχανικά (π.χ. μανιτάρια ψητά).
Σημαντικό είναι να αποφύγετε οτιδήποτε έχει σος (σε περίπτωση σαλάτας με σος ζητήστε να σας τα σερβίρουν ξεχωριστά ώστε να συμπληρώσετε εσείς ελαιόλαδο ή πολύ λίγη σος) και λιπαρά ορεκτικά.

Πάμε για ποτό…

Τι πιο συνηθισμένο από μία έξοδο για ποτό με μία φίλη, με παρέα, με το σύντροφο. Τι γίνεται όμως τότε με το πρόγραμμα διατροφής που θέλουμε να ακολουθήσουμε; Η επιλογή που πρέπει να κάνετε σίγουρα δεν είναι να μην βγείτε αλλά να επιλέξετε ένα ποτήρι κρασί, να περιορίσετε την κατανάλωση και να μην πέσετε στον πειρασμό των συνοδευτικών (τσιπς, ξηρούς καρπούς κ.λπ.)

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.