Γιατί δεν πεινάμε το πρωί – δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο νομίζουμε

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία του πρωινού γεύματος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πεινάμε το πρωί, μάλλον το αντίθετο.

Ένας καφές, ένας χυμός ή λίγο γάλα μαζί με κορν φλέικς ή μία μικρή φέτα ψωμί είναι για τους περισσότερους ένα «υπεραρκετό» πρωινό.

Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η έλλειψη πείνας το πρωί θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος, είναι πιθανότατα απόλυτα φυσιολογικό.

Οι 5 πιο πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι το πρωί, είναι οι εξής:

1. Απολαύσαστε ένα πλούσιο δείπνο ή σνακ αργά το βράδυ.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε είναι ότι είχατε ένα χορταστικό δείπνο ή σνακ το προηγούμενο βράδυ.
Ειδικά εάν το δείπνο ήταν πλούσιο σε λιπαρά ή πρωτεΐνες, θα είναι περίεργο να πεινάτε το πρωί. Αυτά τα συστατικά επιβραδύνουν την εκκένωση του στομάχου και έτσι νιώθετε πλήρεις το επόμενο πρωί .

2. Τα επίπεδα ορμονών ανεβοκατεβαίνουν όλη τη νύχτα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα πολλών βασικών ορμονών στο σώμα σας αυξομειώνονται επηρεάζοντας την ανάγκη για φαγητό.

Συγκεκριμένα, τα επίπεδα της επινεφρίνης, δηλαδή της αδρεναλίνης, συνήθως είναι υψηλότερα το πρωί.

Η αδρεναλίνη καταστέλλει την όρεξη επιβραδύνοντας τον ρυθμό εκκένωσης του στομάχου και αυξάνοντας τη διάσπαση των υδατανθράκων που είναι αποθηκευμένοι στο ήπαρ και τους μύες για να τροφοδοτήσουν το σώμα σας.

Επιπλέον, τα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας, συνήθως είναι χαμηλότερα το πρωί από το βράδυ.

Αλλά και τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη, την πείνα και τον μεταβολισμό, ενισχύοντας την αίσθηση πληρότητας, μπορεί να είναι υψηλότερα το πρωί.

Αυτές οι καθημερινές διακυμάνσεις των ορμονών είναι απολύτως φυσιολογικές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε ξαφνικές ή ακραίες αλλαγές στην όρεξη σας, συζητήστε με το γιατρό σας.

3. Νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη

Τόσο το άγχος όσο και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα πείνας σας.

Εκτός από συμπτώματα όπως διαταραχές του ύπνου, κόπωση και απώλεια ενδιαφέροντος, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη, ενώ το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών του στρες που μειώνουν την όρεξή σας.

Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν τους ανθρώπους διαφορετικά. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται με αυξημένη όρεξη .

4. Είστε έγκυος

Η πρωινή αδιαθεσία μαζί με ναυτία και έμετο επηρεάζει περίπου το 80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, βελτιώνεται ή εξαφανίζεται μετά από 14 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Εκτός από την πρωινή αδιαθεσία, η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μείωση της πείνας, δυσπεψία, φούσκωμα και καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου.

Εάν λοιπόν έχετε επίμονη πρωινή αδιαθεσία ή άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης, σκεφτείτε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης ή να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

5. Άλλες αιτίες

Υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε πεινασμένοι όταν ξυπνάτε, όπως:

  • Πολλοί τύποι φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και των αντιβιοτικών, μπορούν να μειώσουν την πείνα και την όρεξη.
  • Μεγαλώνετε. Η μειωμένη όρεξη είναι συχνή στους ηλικιωμένους και μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στις ενεργειακές ανάγκες, τις ορμόνες, τη γεύση ή τη μυρωδιά.
  • Πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Η απώλεια όρεξης μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού ή μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς.
  • Ωορρηξία. Τα οιστρογόνα, η γυναικεία ορμόνη που αυξάνεται κατά την ωορρηξία, μειώνει την όρεξή σας .
  • Χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες καταστάσεις όπως ηπατική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, HIV και καρκίνος μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όρεξης .

Εάν υποψιάζεστε ότι μια υποκείμενη κατάσταση μπορεί να συμβάλλει στην έλλειψη πείνας σας το πρωί, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγή:healthline.com

Διαβάστε επίσης

Ιδέες για υγιεινό brunch από το Μέγαρο Μαξίμου

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί κάποιοι νιώθουν συνεχώς πεινασμένοι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.