Οι συζητήσεις γύρω από τη ζάχαρη είναι πολλές και όλοι γνωρίζουν ότι όταν ξεφεύγουμε, ειδικά κάθε μέρα, τότε αυξάνονται οι θερμίδες, τα κιλά και οι κίνδυνοι για την υγεία.
Η κρυφή ζάχαρη είναι σχεδόν στα περισσότερα τυποποιημένα προιόντα και αυτά τα “προστιθέμενα σάκχαρα” κάνει αυτό που τρώτε και πίνετε να έχει αρκετά νόστιμη γεύση. Αλλά προσθέτει επίσης πολλές θερμίδες χωρίς πραγματικό διατροφικό όφελος.
Εκτός από την ευχάριστη γεύση, το σώμα σας δεν ωφελείται από τα πρόσθετα σάκχαρα.
Γι’ αυτό οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν τη διατήρηση των προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας θερμιδικής σας πρόσληψης.
Έτσι, εάν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες την ημέρα, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις 200 από αυτές τις θερμίδες από την προστιθέμενη ζάχαρη.
Αυτές οι 200 θερμίδες ισοδυναμούν με 12 κουταλάκια του γλυκού (48 γραμμάρια) προστιθέμενης ζάχαρης. Για να το θέσουμε σε πρακτικό επίπεδο, ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει την ποσότητα μιας ολόκληρης ημέρας προστιθέμενης ζάχαρης.
Πού βρίσκεται η προστιθέμενη ζάχαρη
Η αλήθεια είναι ότι η προσθήκη ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Ερευνητές που εξέτασαν τα ράφια των αμερικανικών παντοπωλείων διαπίστωσαν ότι το 68% των τροφίμων με γραμμωτό κώδικα περιείχε πρόσθετα γλυκαντικά . Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2 στα 3 είδη στο μέσο καλάθι αγορών.
Η προστιθέμενη ζάχαρη έχει πολλά ονόματα στις λίστες συστατικών, όπως:
Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Σακχαρόζη.
Σταφυλοσάκχαρο.
Μαλτόζη.
Χυμός από ζαχαροκάλαμο.
Νέκταρ φρούτων.
Σιρόπι βύνης.
Προιόντα με προστιθέμενη ζάχαρη
- Σάλτσες ζυμαρικών.
- Κέτσαπ και σάλτσες μπάρμπεκιου.
- Μπάρες πρωτεΐνης.
- Μπάρες γκρανόλας.
- Αθλητικά ποτά.
- Σοκολατούχο γάλα.
- Δημητριακά πρωινού.
- Φρούτα σε κονσέρβα.
- Αποξηραμένα φρούτα.
Τα φυσικά σάκχαρα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα φρούτα και το γάλα, η ζάχαρη υπάρχει φυσικά. Αλλά αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Το σώμα συνήθως χειρίζεται τα φυσικά σάκχαρα καλύτερα από τη ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα για ένα γλυκό αποτέλεσμα. Επιπλέον, πολλά από τα τρόφιμα με φυσική ζάχαρη προσφέρουν άλλα διατροφικά οφέλη που δεν υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Έτσι, ενώ μια μπανάνα ή ένα ποτήρι γάλα μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αντιστάθμιση αυτής της δόσης γλυκύτητας.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Η μουσική ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου στα παιδιά – Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
Πώς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, το OTP και το ΑΥΣ βάζουν εμπόδια στη διαχείριση του διαβήτη