Οι ΗΠΑ λοιδωρούν την Ευρώπη για τη στρατηγική του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Έντονη κριτική ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στρατηγική που ακολούθησε στην προμήθεια και διανομή των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

«Από τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ήταν αρκετές εβδομάδες μπροστά από την Ευρώπη στο σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης και οι ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών αναρωτιούνταν πώς έγινε αυτό… Από τότε, το χάσμα διερύνεται», γράφουν σε εκτενές δημοσίευμα οι New York Times, εξιστορώντας λεπτομερώς το χρονικό των συμφωνιών αγοράς εμβολίων και τη στρατηγική εμβολιασμού στη μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια – διανομή εμβολίων και η έστω και πρόσκαιρη αναστάτωση που προέκυψε με το εμβόλιο της Astrazeneca, έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί η θωράκιση του πληθυσμού και να συνεχίζουν να χάνονται περίπου 20.000 ζωές κάθε εβδομάδα στην Ευρώπη.

Μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Times της Νέας Υόρκης, μέχρι σήμερα μόνο 10% των Ευρωπαίων έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό που φτάνει το 23% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 39% στη Βρετανία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το πρόβλημα ξεκίνησε ήδη από τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των εμβολίων. «Ενώ συνήθως, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να ξοδεύουν, στην περίπτωση των εμβολίων τήρησαν σφιχτούς προϋπολογισμους και συμπεριφέρθηκαν σαν πελάτης. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον επένδυσε δισεκατομμύρια στην ίδια την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή των εμβολίων από τη φαρμακοβιομηχανία», γράφουν οι Times.

Αναφέρεται επίσης οτι επιπλέον καθυστερήσεις προέκυψαν επειδή η Ευρώπη έχασε χρόνο με εμβόλια που δεν προχώρησαν ή που διανέμονται «με το σταγονόμετρο», επειδή οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φάνηκαν διστακτικές στην έγκριση των εμβολίων, και επειδή οι εθνικές αρχές «σκόνταψαν» στη γραφειοκρατία.

Όλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτουν εν αμφιβόλω το στόχο για 70% εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι. Κι αυτό, παρ’ ότι οι παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσες που φτάνουν για να εμβολιαστούν 3 φορές όλοι Ευρωπαίοι.

Το δημοσίευμα επικρίνει και τις τακτικές προτεραιοποίησης που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο που εμβολιάζει σχεδόν αδιακρίτως όσους δηλώσουν την επιθυμία να εμβολιαστούν.

Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες, εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί εκτός προτεραιότητας με εμβόλια που είχαν μείνει «αζήτητα» και επρόκειτο να λήξουν και να πεταχτούν. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν αντίστοιχη ευελιξία.

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη απειλεί την AstraZeneca με απαγόρευση εξαγωγών του εμβολίου

Μαργαρίτης Σχοινάς: Έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Πιέζει ο χρόνος για τον εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.