Στο κενό μπορεί να πέσει η χρηματοδότηση για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης μάλλον βιάστηκε να τα ανακοινώσει.
Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που δεν έρχονται
Στην παραδοχή ότι βιάστηκε να θεωρήσει δεδομένη τη χρηματοδότηση για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία προχώρησε χθες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε συνέδριο.
Όπως ανέφερε σχετικά με τη χρηματοδότηση για τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Δυστυχώς δεν είχα υπολογίσει εξαρχής τους χρόνους, που θα απαιτούσε η όλη διαδικασία, καθόσον μεσολάβησαν ευρωεκλογές και τα λοιπά. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο για να το εντάξουν στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Εφόσον πράγματι αυτό επιτευχθεί, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει. Εμείς αυτό, που έπρεπε να κάνουμε, το έχουμε κάνει».
Ο Υπουργός παλαιότερα είχε επισημάνει ότι τα 50-60 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για τα απογευματινά χειρουργεία, εάν δεν εξασφαλιστούν από το Ταμείο, θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλέον δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Όχι τιποτ’ άλλο, αλλά αν δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, τότε δικαιώνεται ο Παύλος Πολάκης, που τον είχε εξυβρίσει σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι δεσμεύεται στον αέρα χωρίς εγγυήσεις για τα χειρουργεία. Κι αυτό σε μια περίοδο που οι δυο τους είναι στα δικαστήρια…
Θα έρθει το μνημόνιο ή θα μείνει στο συρτάρι;
Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται τελευταία σχετικά με το σύμφωνο ή καλύτερα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας. Μάλιστα για το θέμα αυτό το PhARMA Innovation Forum έχει οργανώσει για τη Δευτέρα 15 Ιουλίου εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιάσει τις βασικές προτάσεις που έχει αναπτύξει.
Σχετικά με αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Πρέπει να συμφωνήσουμε από τη μία πλευρά η κυβέρνηση και από την άλλη η φαρμακοβιομηχανία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα λαμβάνονται αξιόπιστες αποφάσεις. Έχω ζητήσει από τους συνδέσμους του φαρμάκου να μας ετοιμάσουν τις δικές τους προτάσεις επί ενός μνημονίου συνεργασίας και δουλεύουμε και εμείς τις δικές μας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2024 μπορούμε να υπογράψουμε μία τέτοια συμφωνία».
Το τέλος του 2024 θεωρείται και η ημερομηνία λήξης για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, καθώς, όπως είπε ο Υπουργός, ένα μνημόνιο τριετούς διάρκειας θα πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειάς του να εφαρμόζεται από την υπάρχουσα κυβέρνηση, ώστε η δική του απόφαση να μην δεσμεύει την επόμενη, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές του 2027. Άρα χρόνος δεν υπάρχει.
Άραγε μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος, ότι ένα τέτοιο μνημόνιο είναι δυνατό να συμφωνηθεί τόσο γρήγορα; Με δεδομένο κιόλας ότι και οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν όλες την ίδια ατζέντα…
Να σε κάψω Γιάννη…
Η γνωστή λαϊκή ρήση «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι» φαίνεται να ταιριάζει στη διαδικασία επίταξης των γιατρών από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να συμμετέχουν με το στανιό στην κάλυψη των κενών θέσεων του ΕΣΥ.
Κι αυτό γιατί το Υπουργείο, βασιζόμενο σε μια αμφισβητήσιμη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα των γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, θέλει, αφού τους απομειώσει την ιατρική τους δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, να τους διορίσει στο δημόσιο.
Μπορεί μέσω αυτής της οδού ένας γιατρός να προσφέρει σωστά έργο;
Αλήθεια, γιατί εκείνες οι εξαγγελίες για κινητροδότηση των Ελλήνων γιατρών που δουλεύουν στο εξωτερικό, ώστε να έρθουν να στελεχώσουν τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, δεν εφαρμόζονται και στην παρούσα διαδικασία;
Θεσμός προσωπικού γιατρού. Πιο στάσιμος από ποτέ…
Επίσημη πρώτη
Την πρώτη του επαφή με την ελληνική πραγματικότητα του φαρμάκου είχε ο πρόσφατα διορισμένος διευθυντής της εταιρείας Sanofi. Εμφανίστηκε στο συνέδριο, που μίλησε ο Υπουργός. Άραγε πώς να του φάνηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης;
Το πάρτι
Για το κλείσιμο σας αφήσαμε μια είδηση για ένα dinner party. Μάθαμε ότι το ζεύγος Δημόπουλου-Ψαλτοπούλου υποδέχτηκε στην οικία του πριν από λίγες μέρες διάφορους επιφανείς της ελληνικής κοινωνίας, πιθανόν με αφορμή τα πρόσφατα γενέθλια της επιδημιολόγου Θεοδώρας Ψαλτοπούλου.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι. Μην ξεχνάμε πως η οικοδέσποινα και ο οικοδεσπότης έχουν πολύ καλή σχέση με τα media.
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Υγείας: Έρχεται επίταξη ιδιωτών γιατρών – Σκληρή απάντηση ΠΙΣ