Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές μονάδες της χώρας ενόψει του κύματος καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα, με το ΕΚΑΒ και τα ΤΕΠ να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να θέσει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο ετοιμότητας και επιφυλακής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τον παρατεταμένο καύσωνα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ανάκληση αδειών σε καίριες δομές του συστήματος υγείας, όπως το ΕΚΑΒ, ενώ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όλων των νοσοκομείων θα λειτουργούν σε κατάσταση εφημερίας.
Ειδικότερα για το ΕΚΑΒ το οποίο είναι ήδη σε επιφυλακή, θα υπάρξει ανάκληση αδειών και ρεπό, πρόβλεψη για κυκλοφορία περισσότερων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και ενίσχυση του τεχνικού τμήματος για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.
Ανάλογες ενέργειες αναμένεται να ληφθούν ανά νοσοκομείο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από διακοπή ρεύματος, ενώ έχει δοθεί εντολή για έλεγχο των κλιματιστικών συστημάτων.
Η επιφυλακή των νοσοκομείων και τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, αποτελούν αντικείμενο της σύσκεψης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 11 το πρωί.
Χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης με εγκύκλιο του υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις.
Τα μέτρα προστασίας απέναντι στον καύσωνα
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά.
- Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
- Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
- Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
- Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.
Διαβάστε επίσης
Υπερθυρεοειδισμός: Σοβαρές συνέπειες στην υγεία η καθυστέρηση έναρξη θεραπείας
Γαρίδες: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και 3 ακόμη οφέλη από την κατανάλωσή τους