Οσονούπω κι άλλοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί. Το ΕΣΥ ασθμαίνει και πάλι, έπειτα από μία σύντομη περίοδο ανάπαυλας. Επίκεινται μεγαλύτερες δυσκολίες – λόγω των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς και τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που αυτές συνεπάγονται – και ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ είναι ανεμβολίαστος.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, αποκάλυψε ότι από τις συνολικά 4.000 εργαζόμενους, δεν έχουν εμβολιαστεί οι 1.245.
Ας δούμε τι σημαίνει αυτό πρακτικά. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ είναι «βόμβες» υψηλής επικινδυνότητας. Μπαίνουν σε εκατοντάδες σπίτια καθημερινά και καλούνται να διαχειριστούν και να μεταφέρουν σοβαρά ασθενείς, χρόνιους και όχι μόνο, πολύ συχνά ηλικιωμένους, με πεσμένο ή σχεδόν ανύπαρκτο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις και αν κολλήσουν COVID-19 θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και μπορεί και να καταλήξουν…
Ξανά στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Μετά και την ανακοίνωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση ελπίζει να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων, που θα εμβολιαστούν, αλλά παράλληλα συζητά ξανά την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μια συζήτηση, που στις αρχές του καλοκαιριού είχε «φουντώσει» και μετά «πάγωσε», ωστόσο έχει μπει ξανά στο τραπέζι.
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών. Θα είναι στην εκπαίδευση; Στα μέσα μαζικής μεταφοράς; Στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας; Στην εστίαση και στον τουρισμό; Αυτή την ώρα είναι όλα ανοικτά και η εξέλιξη της επιδημίας θα κρίνει αν και πότε θα επεκταθεί το εν λόγω μέτρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το είπε καθαρά. «Το εργαλείο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών είναι πάνω στο τραπέζι. Είναι μια ανοιχτή πιθανότητα, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, για κάποια άλλη επαγγελματική κατηγορία».
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Κοντοζαμάνη, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σκέψη, ούτε κάποιο σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικότητας».
Αν επιβεβαιωθούν, πάντως, οι πληροφορίες – κάτι που θα φανεί το αμέσως προσεχές διάστημα – και σκέψεις υπάρχουν και σχέδιο έχει εκπονηθεί και το μέτρο θα προχωρήσει. Η κατάσταση δεν επιτρέπει μεγάλες αναβολές και, όπως φαίνεται, «ροκανίζει» τα τελευταία αποθέματα κυβερνητικής ανοχής απέναντι στους ανεμβολίαστους. Τα θύματα του κορονοϊού ξεπέρασαν πια τις 13.500 και τα κρούσματα τις 570.000.
Διαβάστε επίσης
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Εννιά φορές περισσότερα αντισώματα προσφέρει η 2η δόση