Πάτρα: Υπό διευρεύνηση κρούσμα που προσομοιάζει στην ινδική μετάλλαξη

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγιειονομικές αρχές της Πάτρας μετά τον εντοπισμό κρούσματος που φέρει πολλά κοινά με το ινδικό και άκρως επικίνδυνο μεταλλαγμένο στέλεχος  Β.1.617.Το δείγμα έχει σταλεί για αλληλούχιση του γονιδιώματος στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο και Γκίκα Μαγιορκίνη, το στέλεχος Β.1.617 αναφέρεται ως «διπλά-μεταλλαγμένο» στέλεχος διότι φέρει 2 μεταλλάξεις στην περιοχή της ακίδας, την E484Q και την L254R που θεωρούνται πιθανώς σημαντικές καθότι σε πειράματα φαίνεται ότι έχουν ως αποτέλεσμα την μειωμένη δράση κάποιων εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Λόγω του μεγάλου ποσοστού λοιμώξεων με το συγκεκριμένο στέλεχος στην Ινδία, αρκετοί αναφέρονται σε αυτό ως το ινδικό στέλεχος, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως η χώρα προέλευσής του ήταν η Ινδία.

Ο ρόλος του συγκεκριμένου στελέχους στην έλευση του δεύτερου κύματος στην Ινδία είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Στην περιοχή Maharashtra η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους έχει ξεπεράσει το 60% των νέων διαγνώσεων, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα καταγραφεί σε άλλες περιοχές της Ινδίας που επίσης έχουν μεγάλη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, συνεπώς είναι εξαιρετικά πρώιμο να συμπεράνουμε αν το στέλεχος αυτό έχει παρόμοια δυναμική με το βρετανικό στέλεχος.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.