Απλή εξέταση δίνει τη δυνατότητα πρόληψης πρόωρου τοκετού

Τη δυνατότητα πρόληψης ενός πολύ πρόωρου τοκετού έχουν οι γυναίκες που πραγματοποιούν μέτρηση του τραχήλου της μήτρας στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου στις 20 – 24 εβδομάδες της κύησης που πραγματοποιείται, στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, στην Κλινική ΛΗΤΩ, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου.

Ο έλεγχος του τραχήλου στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου, σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία στις περιπτώσεις που αυτή κρίνεται απαραίτητη, οδηγεί σε μείωση κατά τρεις φορές των ποσοστών πολύ πρόωρου τοκετού πριν τις 32 εβδομάδες κύησης (από 0,9% σε 0,3%). Η μείωση του ποσοστού της σοβαρής προωρότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα νεογνά που γεννιούνται πρόωρα έχουν συνήθως μακροχρόνια νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και πιθανόν να εμφανίσουν πολλά άμεσα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Αυτό άλλωστε είναι το συμπέρασμα μεγάλης αναδρομικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Στο πλαίσιο της μελέτης, συγκρίθηκαν 3.100 έγκυες που έκαναν μέτρηση του μήκους τραχήλου στο υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου με άλλες 3.100 έγκυες που δεν έκαναν μέτρηση. Στη μελέτη συμμετείχαν δύο Ιδιωτικές Μονάδες Ιατρικής του Εμβρύου υπό τη Διεύθυνση των Dr Αθηνάς Σούκα και Dr Μακάριου Ελευθεριάδη.

Μελέτη

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Gynecology and Obstetrics – https://shorturl.at/fijyC – και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Fetal Medicine Foundation από τη Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Dr Αθηνά Σούκα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ, η οποία τόνισε ότι «Η μείωση των ποσοστών της πολύ σοβαρής προωρότητας είναι εφικτή με την εφαρμογή του προγράμματος μέτρησης του μήκους τραχήλου σε όλες τις έγκυες».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης του ΛΗΤΩ, ο κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν περίτρανα την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που, από πολλών ετών, εφαρμόζεται στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ και είμαστε πολύ υπερήφανοι που προσφέρουμε τη βέλτιστη δυνατότητα πρόληψης των πολύ πρόωρων τοκετών».

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου, το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου περιλαμβάνει μία σειρά μετρήσεων για τον έλεγχο της ανάπτυξης και τον υπολογισμό του βάρους του εμβρύου, τον έλεγχο του πλακούντα, την εκτίμηση του αμνιακού υγρού και τον αναλυτικό έλεγχο των οργάνων του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες. Με το αναλυτικό αυτό υπερηχογράφημα μπορούν να βρεθούν περίπου 70% των σοβαρών συγγενών ανωμαλιών αλλά και να προληφθεί ο προωρος τοκετός.

Διαβάστε επίσης 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών συνεργάζονται για την ισότιμη πρόσβαση σε βαρήκοα άτομα

Ενδοοικογενειακή βία: Το «Panic Button» επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.