Βίαιες τιμωρίες και βρισιές ως “μέσο πειθαρχίας” για 400 εκατομμύρια παιδιά

Βίαιες τιμωρίες που μπορεί να περιλαμβάνουν από φωνές και βρισιές μέχρι ψυχολογικές επιθέσεις έως χαστούκια και ξύλο, βιώνουν σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά στις οικογένειές τους, ως “μέσο πειθαρχίας”.

Οι βίαιες τιμωρίες ως μέθοδοι πειθάρχησης καταγράφονται από τη UNICEF και οι εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, αφορούν περίπου 100 χώρες για τις οποίες ήταν διαθέσιμα τέτοια δεδομένα μεταξύ του 2010 και του 2023.

Για τη UNICEF, οι «ψυχολογικές επιθέσεις» συμπεριλαμβάνουν τις φωνές σε παιδιά, καθώς και τους χαρακτηρισμούς περί «βλακείας» ή «τεμπελιάς». Οι σωματικές τιμωρίες συμπεριλαμβάνουν πρακτικές όπως το ταρακούνημα παιδιών, οι ξυλοδαρμοί, τα χαστούκια, γενικά μεθόδους που προκαλούν πόνο, όχι πάντως σοβαρούς τραυματισμούς γενικά.

Από τα σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά που μετατρέπονται σε θύματα βίαιων μεθόδων πειθάρχησης, περίπου 330 εκατ. υφίστανται σωματικές τιμωρίες.

Και, παρότι ολοένα περισσότερες χώρες απαγορεύουν τις σωματικές τιμωρίες, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών δεν προστατεύονται νομικά από τέτοιες πρακτικές.

Πάνω από το ένα πρόσωπο στα τέσσερα με ευθύνη για την ανατροφή παιδιού θεωρεί ότι η σωματική τιμωρία είναι απαραίτητη, για να «μάθει» το παιδί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF.

Οι επιπτώσεις

«Όταν τα παιδιά γίνονται θύματα σωματικής ή λεκτικής βίας στο σπίτι, ή όταν στερούνται την κοινωνική και συναισθηματική προσοχή των δικών τους, αυτό μπορεί να βλάψει την εκτίμησή τους για τον εαυτό τους και την ανάπτυξή τους», σχολίασε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, η Κάθριν Ράσελ, στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία της στη Νέα Υόρκη.

Απεναντίας, η γονική προσέγγιση η οποία ευνοεί την ανατροφή του παιδιού κι είναι παιγνιώδης αποτελεί «πηγή χαράς» και «βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή, να μαθαίνουν, να αποκτούν νέες δεξιότητες και την αίσθηση για το πώς να κατευθύνονται στον κόσμο που τα περιβάλλει», πρόσθεσε.

Πρώτη διεθνής Ημέρα Παιγνιδιού

Η UNICEF εξάλλου έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα εκτιμήσεις για την πρόσβαση των παιδιών στη δυνατότητα να παίζουν, με την ευκαιρία της πρώτης διεθνούς Ημέρας Παιγνιδιού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της, που καλύπτουν 85 χώρες, το ένα παιδί 2 ως 4 ετών στα πέντε δεν παίζει με κάποιον που ασχολείται μαζί του στο σπίτι, ενώ το ένα παιδί κάτω των 5 ετών στα οκτώ δεν έχει παιγνίδια.

Περίπου το 40% των παιδιών ηλικίας 2 ως 4 ετών δεν έχει επαρκή ερεθίσματα ή αλληλεπιδράσεις και το ένα στα δέκα δεν έχει πρόσβαση στο σπίτι του σε δραστηριότητες «κρίσιμες για τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη, όπως η ανάγνωση, η αφήγηση ιστοριών, το τραγούδι, η ζωγραφική».

«Σ’ αυτήν την πρώτη διεθνή Ημέρα Παιγνιδιού, πρέπει να ενωθούμε και να δεσμευτούμε εκ νέου να βάλουμε τέλος στη βία σε βάρος των παιδιών και στην προώθηση θετικής, ωφέλιμης και παιγνιώδους ανατροφής», επέμεινε η κυρία Ράσελ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κοκκύτης: Το σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουμε

Πνευμονολογική Εταιρεία: Μόνο το 5% κόβει το κάπνισμα χωρίς φάρμακα ή άλλη βοήθεια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.