Πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για να διαπρέψουν τα παιδιά στις εξετάσεις

Οι πανελλαδικές εξετάσεις δημιουργούν άγχος σε παιδιά και γονείς. Αυτό το επιπρόσθετο άγχος, μπορεί να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Αυτός ο Οδηγός του Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, προορίζεται για τους γονείς, γιατί πιστεύουμε ότι αν διαχειριζόμαστε επιτυχώς το άγχος μας, θα μπορέσουμε να προσφερουμε εποικοδομητική βοήθεια στα παιδιά μας και να αποτελέσουμε το παράδειγμα προς μίμηση.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, ειδικεύεται στην Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL) και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη και τα επίπεδα ευτυχίας των Ελλήνων. Προσφέρει ψυχική ενδυνάμωση μέσω των φιλανθρωπικών και κοινωνικών της δράσεων και δημιουργεί πολλαπλασιαστές μέσω εκπαιδεύσεων. Εμπνευσμένα από τον Αργύρη Σ. Μάρδα, συγγραφέας, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον στα παιδιά 

Ελέγξτε το Άγχος σας

Είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας σε μια τέτοια στρεσογόνα περίοδο. Αλλά το δικό μας άγχος είναι πραγματικά περιττό. Χρειάζεται να μπορούμε να μένουμε σταθεροί και ήρεμοι δίπλα στο παιδί μας, για να είμαστε το στήριγμα που χρειάζεται αυτή τη περίοδο. Μόλις νιώσετε να σας καταβάλει το άγχος, πάρτε 3 βαθιές αναπνοές και αφιερώστε λίγο χρόνο μακριά από το παιδί σας μεχρι να νιώσετε και πάλι στο κέντρο σας.

“Πως μπορώ να σε βοηθήσω;”

Μερικές φορές η ανάγκη μας να βοηθήσουμε δημιουργεί ένα κλίμα πίεσης και ασφυξίας. Για να μην προσθέσουμε και εμεις περιττή πίεση στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμα του παιδιού που εξετάζεται, μια πολύ καλή ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Έτσι βοηθάμε το παιδί μας να ενδυναμωθεί, να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο αλλά και να μας ζητήσει αυτό που χρειάζεται εκείνο, και όχι αυτό που νομίζουμε εμείς. Είναι σημαντικό δε, να παρέχουμε την βοήθεια που θα μας ζητήσει.

Ασχολούμαι με την λύση 

Την εποχή των εξετάσεων αντιμετωπίζουμε μία σειρά από προβλήματα, στα οποία καλούμαστε να δώσουμε λύση. Η θετική ψυχολογία, μας μαθαίνει ότι όταν ασχολούμαστε με το πρόβλημα, δημιουργούμε προβλήματα. Ενώ αν ασχοληθούμε με τις λύσεις, δημιουργούμε λύσεις. Οπότε σε κάθε ένα πρόβλημα που δημιουργείται, συζητήστε για τις λύσεις που προτείνετε και όχι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Παραδώστε τον Έλεγχο

Είναι μία εξαιρετική περίοδος για να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας. Εάν μπορείτε παραδώσετε τον έλεγχο του διαβάσματος στο ίδιο το παιδί. Να έχει εκείνο την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του. Η δική σας η θέση, οφείλει να είναι του γονέα που στέκεται δίπλα στο παιδί του οτιδήποτε κι αν συμβεί.

Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν τη δύσκολη εποχή. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γονείς γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε τον Οδηγό αυτόν με όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί.

Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

Διαβάστε επίσης 

Δωρεάν καλοκαιρινή ακαδημία μπάσκετ για παιδιά 14-18 ετών

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον μαιευτικό υπέρηχο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.