Εκπαίδευση τουαλέτας: 12 συμβουλές για το μεγάλο βήμα ανάπτυξης

Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη του παιδιού. Το να είστε υποστηρικτικοί και θετικοί σε όλη τη διαδικασία εκπαίδευσης στο γιογιό είναι το κλειδί.

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιάτρων δίνει μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν για την εκπαίδευση τουαλέτας:

12 συμβουλές για την εκπαίδευση τουαλέτας

1. Επιλέξτε τα λόγια σας με σύνεση. Επιλέξτε θετικές λέξεις που θα χρησιμοποιήσει η οικογένεια για να περιγράψει μέρη του σώματος, τα ούρα και τις κινήσεις του εντέρου. Αποφύγετε λέξεις που είναι αρνητικές, όπως βρωμιές.

2. Διαλέξτε το γιογιό. Τα πόδια των παιδιών πρέπει να μπορούν να φτάνουν στο πάτωμα. Βιβλία ή παιχνίδια για τον «χρόνο στο γιογιό» μπορεί να σας βοηθήσουν να κάνετε αυτή τη διαδικασία πιο διασκεδαστική.

3. Να είστε πρότυπο. Αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα και να πλένετε τα χέρια σας μετά.

4. Αναγνωρίστε τα σημάδια. Όταν τα παιδιά σας αισθάνονται την επιθυμία να κάνουν κακάκια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι θέλουν να κάτσουν οκλαδόν ή ότι αισθάνονται πως κρυώνουν. Τα προσωπάκια τους μπορεί να γίνουν κόκκινα ενώ κάνουν κακώσεις. Εξηγήστε εν συντομία στα παιδιά σας ότι αυτά τα σημάδια σημαίνουν ότι πρόκειται να έρθουν τα κακάκια. Εάν τα παιδιά σας λένε ότι η πάνα τους είναι, επαινέστε τα που το είπαν.

5. Σκεφτείτε την εκπαίδευση στην τουαλέτα ως δεξιοτεχνία στην τουαλέτα. Προσκαλέστε το παιδί σας να αναλάβει την τουαλέτα του. Μιλήστε μαζί του για το πώς μπορεί να είναι τώρα υπεύθυνο για τα τσισάκια και τα κακάκια. Διαβάστε παιδικά βιβλία σχετικά με τη χρήση της τουαλέτας για να βοηθήσετε τη διαδικασία να έχει νόημα και να φαίνεται ελκυστική και συναρπαστική. Όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία, προσπαθήστε να αναθέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη φροντίδα της τουαλέτας στο παιδί σας. Θυμηθείτε, εάν οι γονείς είναι υπεύθυνοι, υπάρχει λιγότερος χώρος για τα παιδιά να παρέμβουν και να αναλάβουν την ευθύνη.

6. Κάντε την χρήση του γιογιό ρουτίνα. Οι ρουτίνες είναι σημαντικές και η εξάσκηση των βημάτων είναι χρήσιμη. Αποκτήστε τη συνήθεια να κάθονται τα παιδιά σας στο γιογιό το πρωί. Τα αγόρια μπορούν να ουρήσουν αφού κάθονται πρώτα και στη συνέχεια μπορούν να σηκωθούν για να ουρήσουν όταν το κάνουν καλύτερα.

7. Να περιμένετε ότι τα παιδιά θα διστάζουν. Η ανάληψη της τουαλέτας είναι ένα μεγάλο βήμα. Πολλά παιδιά ασυναίσθητα, θέλουν οι γονείς τους να φροντίζουν για την ούρηση και την αφόδευση και μπορεί να αναζητήσουν τρόπους για να κρατήσουν τους γονείς τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία, όπως να λερωθούν πάνω τους. Βοηθήστε τα απαλά να ξεπεράσουν τον δισταγμό τους.

8. Όταν ξεκινήσει η εκπαίδευση στην τουαλέτα, μεταβείτε σε εσώρουχα για μεγάλα παιδιά. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τον έλεγχο και την τουαλέτα και όχι να λερώνουν τα εσώρουχά τους.

9. Διδάξτε στα παιδιά σας σωστές συνήθειες υγιεινής. Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σκουπίζονται προσεκτικά. Τα κορίτσια πρέπει να σκουπίζονται καλά από μπροστά προς τα πίσω. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της μεταφοράς μικροβίων από το ορθό στον κόλπο ή την ουροδόχο κύστη. Βεβαιωθείτε ότι τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μαθαίνουν να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.

10. Να είστε ακριβείς με τον έπαινο. Η ανάληψη της τουαλέτας είναι κάτι που κάνουν όλα τα υγιή παιδιά. Η επίτευξη δεξιοτεχνίας είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την επιτυχία της εκπαίδευσης στην τουαλέτα. Αποφύγετε τις περιποιήσεις και τις τιμωρίες. Επειδή αυτή είναι μια περιπέτεια για τα παιδιά σας – μια προσπάθεια για νέες ευθύνες – οι περιποιήσεις και οι τιμωρίες αποσπούν την προσοχή αντί να ενθαρρύνουν. Όταν τα παιδιά σας τα καταφέρνουν, να είστε συγκεκριμένοι για το γιατί είστε περήφανοι — «Είμαι περήφανη/ος που μπορείς και χρησιμοποιείς την τουαλέτα τόσο καλά», για παράδειγμα.

11. Αποφύγετε έναν αγώνα εξουσίας. Τα παιδιά σε ηλικίες εκπαίδευσης τουαλέτας συνειδητοποιούν την ατομικότητά τους. Ψάχνουν τρόπους να δοκιμάσουν τα όριά τους. Μερικά παιδιά μπορεί να το κάνουν αναστέλλοντας τις κινήσεις του εντέρου. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι όσον αφορά την εκπαίδευση στην τουαλέτα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά ελέγχουν πότε και πού κάνουν τσίσα και κακά. Έτσι οι αγώνες εξουσίας, η ικεσία, η επιβράβευση και η τιμωρία εμποδίζουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τη δική τους τουαλέτα.

12. Κατανοήστε τον φόβο τους. Μερικά παιδιά πιστεύουν ότι το κατούρημα και τα κακά τους είναι μέρος του σώματός τους. Μπορεί να φοβούνται ότι η τουαλέτα θα πάρει κάτι δικό τους. Μερικά μπορεί επίσης να φοβούνται ότι θα τους ρουφήξει η τουαλέτα ενώ κάθονται σε αυτήν. Για να δώσετε στα παιδιά σας την αίσθηση του ελέγχου, αφήστε τα να τραβάνε το καζανάκι.

Θυμηθείτε
Η εκπαίδευση στην τουαλέτα είναι μια μαθησιακή εμπειρία. Ακολουθήστε τα σημάδια του παιδιού σας και θυμηθείτε ότι θα τα καταφέρουν με τον δικό τους ρυθμό. Μη διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που έχετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπαίδευσης του παιδιού σας στο γιογιό.

 

Διαβάστε επίσης

Τα 5 τσάγια που περιορίζουν το λίπος στην κοιλιά, σύμφωνα με τις μελέτες

Η απίστευτη δύναμη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ζούσε για 17 χρόνια με καρκίνο και 8 χρόνια με μεταστάσεις

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.