Πέθανε 9χρονη που βγήκε θετική στον στρεπτόκοκκο στο Διδυμότειχο – Τι λέει το νοσοκομείο

Εννιάχρονο κοριτσάκι κατέληξε λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Αναλυτικότερα, μεταφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας (5/2/2024), στις 13.30 με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω λοίμωξης.

Στο τεστ, που του έγινε βγήκε, θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το άτυχο κοριτσάκι κατέληξε. Η σορός του θα διακομισθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή. Πρόκειται για το πρώτο παιδί που καταλήγει στη χώρα μας το 2024. Αλλά 10 παιδιά έχουν αναφερθεί ότι έχουν καταλήξει λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο.

Με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο 9χρονου κοριτσιού από το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου εκδόθηκε η κάτωθι ανακοίνωσή 

Περί ώρα 12μ.μ. προσκομίστηκε στο Νοσοκομείο 9χρονο κορίτσι από τη μητέρα του λόγω υψηλού εμπύρετου, δύσπνοιας και  διαρροικών κενώσεων.

Συνωδά  Συμπτώματα: Ρινίτιδα, Βήχας. Μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης (ύπαρξη στρεπτόκοκκου και μάλιστα επιθετικού, και βαριά πνευμονία με άλλα συνωδά συμπτώματα: Ωχρότητα, περιστοματική κυάνωση, δύσπνοια, ταχυπαλμία κλπ), και η ασθενής ετοιμάστηκε για διακομιδή στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, αλλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη διακομιδή η ασθενής παρουσίασε μεγάλο επεισόδιο αιμόπτυσης και αιφνίδια απώλεια συνείδησης.

Κλήθηκαν κατέφθασαν και επελήφθησαν του περιστατικού: Αναισθησιολόγος, Καρδιολόγος, Ουρολόγος Χειρουργός, οι οποίοι με την παιδίατρο επεχείρησαν ανάνηψη για περισσότερο από 1 ώρα αλλά δυστυχώς αναποτελεσματικά. Η μικρή ασθενής κατέληξε περί την 14.30 μ.μ.

Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ.Ν.Διδυμοτείχου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το γεγονός και τα συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς της θανούσης 9χρονης.

 Παγώνη- Τι συμβαίνει με τον στρεπτόκοκκο

Πολύ επιβαρυμένη συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές περιέγραψε την φετινή εικόνα της γρίπης η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS, ενώ όπως είπε «σημειώθηκε και αύξηση των νοσηλειών», αποδίδοντάς το εν πολλοίς στα χαμηλά επίπεδα έγκαιρου εμβολιασμού.

Αντιθέτως,για «τα περιστατικά COVID-19 και οι νοσηλείες μειώθηκαν» ενημέρωσε. Επιπλέον αναφέρθηκε και στα περιστατικά στρεπτόκοκκου που παρουσιάζουν αύξηση φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και στα περιστατικά ιλαράς που παρουσιάζουν επίσης μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη, «ευτυχώς όχι προς το παρόν στην Ελλάδα».

 Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια

Η διεισδυτική, κεραυνοβόλος και θανατηφόρα μορφή από στρεπτόκοκκο, που ονομάζεται διεισδυτικός στρεπτόκοκκος iGAS, οδήγησε στο θάνατο 12 ενήλικες και 10 παιδιά, ενώ νόσησαν συνολικά 89 άνθρωποι στην Ελλάδα εντός του 2023, αναφέρει σε σχετική έκθεση ο ΕΟΔΥ, για την επιδημιολογική εξέλιξη των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας κατά τον τελευταίο χρόνο.

Ο ΕΟΔΥ άρχισε να καταγράφει για πρώτη φορά τον στρεπτόκοκκο, α από τις αρχές του 2023 κι αυτό μετά τη διεθνή αύξηση των κρουσμάτων iGAS, την οποία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποδίδει στο ανοσιακό «δάνειο» της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο ΕΟΔΥ αναφέρει σχετικά: «Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS».

Διαβάστε επίσης

«Αγλαΐα Κυριακού»: Κατέληξε 8χρονο αγόρι – Βρέθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο – Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Δωρεάν έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων μέχρι τις 9/2

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.