Μαγιορκίνης: Σίγουρα έχουμε περιστατικά της πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά της πνευμονίας από μυκόπλασμα στην Ελλάδα», έκανε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάθε χρόνο». Αλλά, σημείωσε, δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση. Όλες οι χώρες που αναφέρουν πρόβλημα, έχουν μία αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, τόνισε.

Η πνευμονία από μυκόπλασμα

Το βακτήριο που προκαλεί πνευμονία σε χιλιάδες παιδιά στην Κίνα και σε άλλες χώρες του κόσμου είναι παλιό και δεν προέρχεται από την Κίνα. Απλώς εφέτος φαίνεται πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Επιπλέον, η αύξηση της πνευμονίας από μυκόπλασμα, κατά πάσαν πιθανότητα είναι ανεξάρτητη. Αυτό σημαίνει πως το βακτήριο δεν εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη, αφού ήδη κυκλοφορεί σε όλες, ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 .

«Με βάση τα στοιχεία που έρχονται, φαίνεται πως υπάρχει αύξηση, επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε το μυκόπλασμα, λόγω των μέτρων που υπήρχαν», εξήγησε. «Έτσι τώρα το βλέπουμε να φουντώνει στα παιδιά».

Όλοι μας έχουμε έρθει σε επαφή κάποια στιγμή με το μικρόβιο αυτό. Ωστόσο «κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία». Επισήμανε ακόμα πως λόγω της υπερπροστασίας έναντι του κορωνοϊού, τα παιδιά έχουν ένα «ανοσολογικό κενό» που τα καθιστά ευάλωτα στη μόλυνση από το μυκόπλασμα. Εν τούτοις, «κάποια στιγμή θα κόλλαγαν, ούτως ή άλλως. Και δεν την περνάνε πιο βαριά, δεν έχουμε τέτοια στοιχεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως δεν έχουν δηλωθεί θάνατοι από το μυκόπλασμα. «Η συγκεκριμένη πνευμονία ονομάζεται και περιπατητική πνευμονία, επειδή σε ένα ποσοστό είναι αρκετά ήπια και προκαλεί μόνο πυρετό».

Όσον αφορά την ονομασία σύνδρομο του λευκού πνεύμονα, που επίσης έχει δοθεί σε αυτή την πνευμονία, ανέφερε ότι οφείλεται στα λευκά οζίδια που προκαλεί η νόσος και στην λευκή εικόνα που έχει ο πνεύμονας ενός πάσχοντος στην ακτινογραφία θώρακος.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Σε μερικές περιπτώσεις φτάνει στο 90% των αντιβιοτικών».

Διαβάστε επίσης

Κάντε το σπίτι σας να φαίνεται πεντακάθαρο για τις γιορτές

Ελλείψεις φαρμάκων: Στα Χανιά η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας, τι προβλέπεται για τους παραβάτες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.