ΑρχικήΥγεία του ΠαιδιούΟικογένειαΕπιλόχειος κατάθλιψη: δράστε προληπτικά

Επιλόχειος κατάθλιψη: δράστε προληπτικά

Οκτώ στις δέκα γυναίκες παρουσιάζουν μια μικρή διαταραχή συμπεριφοράς μετά τον τοκετό, η οποία ονομάζεται επιλόχιος θλίψη. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες ώρες ή μερικές μέρες και περιλαμβάνουν κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διαταραχές στη συγκέντρωση, απομόνωση και πονοκέφαλο και συνήθως υποχωρούν σύντομα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, επηρεάζει το 15% των λεχωίδων.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Αυτά εμπεριέχουν: κακή διάθεση, συχνά κλάματα, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, προβλήματα στον ύπνο, μείωση ή αύξηση του βάρους, μείωση της ενεργητικότητας, υπερβολική ανησυχία ή άγχος, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή πρόκλησης βλάβης στο μωρό, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλικές επαφές, αισθήματα απόρριψης και σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, ζαλάδες κ.ά.

Γιατί εμφανίζεται

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειοκατάθλιψη είναι η ύπαρξη ιστορικού ψυχολογικών διαταραχών σε κάποια περίοδο της ζωής, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ένας δύσκολος τοκετός ή μια καισαρική ενάντια στην επιθυμία και τις προσδοκίες της γυναίκας να γεννήσει φυσιολογικά.

Ακόμη στην εμφάνιση της διαταραχής μπορεί να συμβάλουν μια μη ισορροπημένη και με προβλήματα σχέση του ζευγαριού, μια συγκρουσιακή σχέση της λεχώνας με τη μητέρα της ή με την πεθερά της, η κούραση που βιώνει η μητέρα αντιμετωπίζοντας τη νέα κατάσταση, η πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό και η προσπάθεια αναπροσαρμογής του οργανισμού, ένα μωρό που δεν ηρεμεί εύκολα ή που αντιμετωπίζει θέματα υγείας, τυχόν οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, η μεγάλη αλλαγή της εικόνας της γυναίκας, η ίδια η αλλαγή ζωής στην οποία η μητέρα καλείται να προσαρμοστεί, ο αποχωρισμός σε διάφορα επίπεδα μπορεί να πυροδοτήσουν την επιλόχειο κατάθλιψη.

Βέβαια, το σημαντικότερο ρόλο τον έχει το ίδιο το ψυχολογικό υπόβαθρο της γυναίκας που γίνεται μητέρα και η προσωπικότητά της.

Ωστόσο, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί χωρίς συγκεκριμένο λόγο και χωρίς την παρουσία στρεσογόνων παραγόντων, όπως επίσης και η παρουσία των παραπάνω μπορεί να επιβαρύνει, αλλά να μην οδηγήσει απαραίτητα σε επιλόχειο κατάθλιψη.

Μπορεί τελικά να ακούγεται «εύκολο» το να περιπέσει μια λεχώνα σε κατάθλιψη, όμως η κάθε μητέρα μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να είναι έρμαιο των εξωτερικών και των εσωτερικών της καταστάσεων.

Δράστε προληπτικά

Λειτουργήστε, λοιπόν, προληπτικά:

  • Συνδεθείτε με το μωρό σας. Όσο πιο κοντά του είστε, τόσο πιο ευτυχισμένες θα νιώθετε και θα αντλείτε δύναμη από το βλέμμα του και το χαμόγελό του.
  • Θηλάστε. Ο θηλασμός βοηθάει τόσο με τις ορμόνες που εκκρίνονται όσο και με το δεσμό μητέρας και μωρού, τον οποίο προάγει κι ενισχύει.
  • Φροντίστε το σώμα σας, τη διατροφή σας, τον εαυτό σας γενικά.
  • Ξεκουραστείτε και χαλαρώστε όταν το μωρό κοιμάται.
  • Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Αρνητικά και αμφιθυμικά συναισθήματα είναι λογικό να εμφανιστούν τον πρώτο καιρό. Εσείς θα καταλάβετε αν ξεπερνιέται το όριο. Επίσης, μην περιμένετε ότι από την πρώτη στιγμή θα είστε η σούπερ μαμά. Ο ρόλος της μητρότητας μαθαίνεται σιγά σιγά.
  • Βρείτε λίγη ώρα μέσα στη μέρα να ασχοληθείτε με πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση.
  • Πρόσωπα με τα οποία υπάρχουν εσωτερικές ή εξωτερικές συγκρούσεις καλό είναι με σωστό και όμορφο τρόπο να κρατηθούν σε απόσταση.
  • Βρείτε τρόπους να εκφράσετε την οικειότητά σας με το σύντροφό σας.
  • Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με όποιον βρίσκεται συναισθηματικά κοντά σας και μπορεί να σας νιώσει.
  • Αν στο παρελθόν είχατε επιλόχειο κατάθλιψη ή άλλο ιστορικό κατάθλιψης, ενημερώστε το γυναικολόγο σας για να σας παραπέμψει σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που μπορεί και πρέπει να θεραπευθεί, αλλιώς γίνεται μόνιμη κατάσταση. Δεν αφορά μόνο στη μητέρα, αλλά και στο μωρό, αφού αυτό είναι δέκτης της συναισθηματικής κατάστασης της μητέρας του.

Αν νιώσετε ότι δεν είστε ο εαυτός σας, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Πηγή: hygeia.gr

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.