ΑρχικήΥγεία του ΠαιδιούΟικογένειαΥπογονιμότητα: ίδιο ποσοστό «υπαιτιότητας» για άνδρες και γυναίκες

Υπογονιμότητα: ίδιο ποσοστό «υπαιτιότητας» για άνδρες και γυναίκες

Για την υπογονιμότητα γράφει ο Χαράλαμπος Γαλανόπουλος Αναπληρωτής Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Η υπογονιμότητα είναι μία σχετικά συχνή ιατρική κατάσταση με σημαντικές ψυχολογικές, οικονομικές και δημογραφικές συνέπειες που αφορά το 1 στα 7 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας. Πόσο μάλλον στη χώρα μας, όπου ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που αρχίζουν προσπάθειες είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτηρίζει πλέον την υπογονιμότητα ως διαταραχή της υγείας που χρήζει ειδικής διερεύνησης και θεραπείας.

Με τον όρο υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί εντός ενός έτους τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς αντισυλληπτική προστασία. Όταν η ηλικία της γυναίκας πλησιάζει τα 40, ο χρόνος μειώνεται στους 6 μήνες.

Τουλάχιστον 1 στα 10 ζευγάρια δυσκολεύεται να κάνει παιδί

Το 10-15% των ζευγαριών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής δυσκολία στη προσπάθεια απόκτησης τέκνου.

Θεωρητικά, περίπου το 85-90% των ζευγαριών επιτυγχάνει σύλληψη εντός έτους. Το υπόλοιπο 10-15% θεωρείται “υπογόνιμο” και χρήζει ειδικής διερεύνησης. Αυτό το ποσοστό αφορά ζευγάρια μέχρι 35 ετών.

Σε ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι 35-40 ετών το ποσοστό ανέρχεται σε 31% και σε ηλικίες άνω των 40 σε 60%.

Αίτια υπογονιμότητας

Διακρίνονται σε τρείς μεγάλες κατηγορίες:

 • Γυναικείος παράγοντας (35-40%)
 • Ανδρικός παράγοντας (35-40%)
 • Ανεξήγητη υπογονιμότητα (15-20%)

Ο έλεγχος του υπογόνιμου ζευγαριού σε ένα ποσοστό 75% θα αποκαλύψει μία από τις εξής τρεις αιτίες: Α) διαταραχές ωοθηλακιορρηξίας Β) διαταραχές σπέρματος Γ) διαταραχές στη λειτουργικότητα των σαλπίγγων.

Σε ένα ποσοστό 4% αφορά ενδομητρίωση, σε ένα 6% ανοσολογικούς παράγοντες, τραχηλικούς παράγοντες (πολύποδες, στένωση, βλέννη ), μητρικούς παράγοντες (ινομυώματα, πολύποδες, συμφύσεις, συγγενείς διαμαρτίες, λοιμώξεις). Στο υπόλοιπο 15% δεν ανευρίσκεται κάποια αιτιολογία (ανεξήγητη υπογονιμότητα).

Διερεύνηση υπογονιμότητας

Ο έλεγχος της υπογονιμότητας ξεκινά με ένα λεπτομερές ιστορικό και των δύο μελών. Ακολουθεί ενδελεχής κλινική εξέταση της γυναίκας που περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση και διακολπικό υπερηχογράφημα.

Ακολούθως συστήνεται για τη γυναίκα

 • Ορμονικός έλεγχος
 • Έλεγχος ΑΜΗ (Aντιμυλλέριος ορμόνη)
 • Έλεγχος βατότητας σαλπίγγων (Υστεροσαλπιγγογραφία)
 • Έλεγχος καρυότυπου
 • Έλεγχος κυστικής ίνωσης
 • Έλεγχος θρομβοφιλίας
 • Έλεγχος κολπικού τραχηλικού υγρού
 • Εφόσον κριθεί απαραίτητο, έλεγχος με υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση ή/και τα δύο

Έλεγχος ανδρικού παράγοντα 

 • Σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος
 • Ορμονικός έλεγχος
 • Έλεγχος καρυότυπου
 • Κλινική εξέταση από ειδικό Ουρολόγο

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Όπως έγινε κατανοητό από τα προηγούμενα, η υπογονιμότητα, τα αίτιά της και η προσέγγιση σε αυτά, είναι τρομερά σύνθετη – εξατομικευμένη και μοναδική σε κάθε ένα από τα ζευγάρια, για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ θεράποντος και “ασθενή”.

Σε γενικές γραμμές η θεραπευτική προσέγγιση έχει ως εξής :

Διόρθωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη όπως ενδομητρίωση, ενδομητρικοί – τραχηλικοί πολύποδες, ινομυώματα, παθολογία σαλπίγγων, λοιμώξεις (μυκοπλάσματα, χλαμύδια).

Εάν αυτά δεν υφίστανται ή διορθωθούν αλλά δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς και στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβλημα ωοθηλακιορρηξίας, απόφραξη σαλπίγγων, σοβαρή διαταραχή του σπέρματος ή τέλος όταν υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα, στρεφόμαστε σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας.
Σπερματέγχυση.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση (I.V.F).

Η κατανόηση της πάθησης απαιτεί ολιστική προσέγγιση από πλευράς του θεράποντος γυναικολόγου λαμβάνοντας υπόψιν και το ιατρικό κομμάτι αλλά και το ψυχολογικό και το κοινωνικο-οικονομικό κομμάτι αυτής της τόσο ιδιαίτερης σύγχρονης νόσου.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.