Τα εντομοκτόνα μειώνουν το σπέρμα, επιβεβαιώνει νέα έρευνα

Τα εντομοκτόνα που βρίσκονται παντού στο περιβάλλον, φαίνεται ότι ενοχοποιούνται για προβλήματα στο σπέρμα.

Έρευνα αναφέρει την συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος σε ενήλικες.

Η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης των ενήλικων ανδρών σε εντομοκτόνα και της χαμηλότερης συγκέντρωσης σπέρματος διαπιστώνεται σε έρευνα, που δημοσιεύεται διαδικτυακά στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health Perspectives».

Τα εντομοκτόνα μειώνουν το σπέρμα

Η ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέτασε στοιχεία από 25 μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διάστημα σχεδόν πέντε δεκαετιών, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε δύο ευρέως χρησιμοποιούμενες κατηγορίες εντομοκτόνων, τα οργανοφωσφορικά και τα Ν-μεθυλοκαρβαμικά. Διαπίστωσε συνεχείς συσχετίσεις της έκθεσης αυτής με χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος.

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα εντομοκτόνα επηρεάζουν τη συγκέντρωση σπέρματος στον άνθρωπο είναι κρίσιμη, δεδομένης της παρουσίας τους παντού στο περιβάλλον και των τεκμηριωμένων κινδύνων για την αναπαραγωγή. Τα εντομοκτόνα αποτελούν ανησυχία για τη δημόσια υγεία και όλους τους άνδρες, οι οποίοι εκτίθενται κυρίως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων και νερού», επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, Μελίσα Πέρι, κοσμήτορας του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Mason. Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη ρυθμιστικών μέτρων για τη μείωση της έκθεσης σε εντομοκτόνα.

Διαβάστε επίσης

Η ακραία ζέστη αύξησε κατά 85% τους θανάτους ατόμων άνω των 65 – Είμαστε αντιμέτωποι με ένα αφόρητο μέλλον

Γιατροί Νοσ. Νίκαιας: “Η εφημερία του Τμήματος Αξονικής μπορεί να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία”

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.