ΑρχικήΥγεία του ΠαιδιούRace for Autism- Αθλούμαστε για την γνωστοποίηση του αυτισμού

Race for Autism- Αθλούμαστε για την γνωστοποίηση του αυτισμού

 

Αργυρώ Μαυρούλη

Στην ενεργοποίηση της δράσης «Race for Autism» για την γνωστοποίηση της αναπηρίας του αυτισμού προχωράει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό (2 Απριλίου).

Η δράση θα παραμείνει ενεργή ολόκληρο τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, «Τόσο οι συμπολίτες μας στο φάσμα του αυτισμού, όσο και οι οικογένειές τους, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρότατες διακρίσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Από την εκπαίδευση έως και την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση». Πρόκειται για μια «αόρατη» αναπηρία και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εργάζεται για να την κάνει ορατή μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση θα πρέπει να προχωρήσουν από 30 Μαρτίου έως 31 Απριλίου στις εξής ενέργειες:

1. Πραγματοποίηση δωρεάν εγγραφής στη σελίδα www.raceforautism.gr.
2. Ενεργοποίηση του link και χρήση της εφαρμογής.
3. Δήλωση αθλήματος στο οποίο ο πολίτης θα πάρει μέρος (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι).
4. Άθληση.
5. Καταχώρηση του χρόνου άσκησης του αθλήματος, καθώς και την ανάρτηση μιας φωτογραφίας (αν το επιθυμούμε) στην πλατφόρμα.
Στην ανάρτηση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάζουν το #raceforautismgr.
Η δράση υλοποιείται διαδικτυακά, για την αποφυγή διάδοσης του Covid-19. Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν θα αποτελέσουν το κολάζ αποδοχής του αυτισμού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «Η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ανατρέψει την πορεία αυτής της διαταραχής μέχρι και 50% και να αμβλύνει μια de facto ανισότητα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε την έως σήμερα «αόρατη» αυτή αναπηρία, ορατή. Εργαζόμαστε τόσο για την κοινωνική όσο και για την επαγγελματική ένταξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε κάθε στάδιο της ζωής τους και δη στο πιο σημαντικό, το αρχικό, με έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση».
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης με τρεις άξονες:
1. ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022) εισάγεται πιλοτικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και ενσωματώνεται στη λειτουργία των σταθμών.
2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας – ταυτόχρονα με την οικονομική κινητροδότηση των εργοδοτών.
3. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Δημιουργείται εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζεται υψηλότερη χρηματοδότηση για μικρές μη-ιδρυματικές δομές εντός του κεντρικού αστικού ιστού (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), που φιλοξενούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Έτσι προχωρεί η αποιδρυματοποίηση και βοηθούνται ουσιαστικά οι οικογένειες των συμπολιτών στις μεγάλες αγωνίες τους αναφορικά με την ηλικιακή εξέλιξη και φροντίδα των παιδιών τους.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.