Νέα ανακάλυψη στον τρόπο εμβολιασμού – Κλινικές δοκιμές κατά του στρεπτόκοκκου Α

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ βρίσκονται στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής ανακάλυψης στην ανάπτυξη εμβολίων και ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές κατά του στρεπτόκοκκου Α, με μια πιθανή νέα μέθοδο εμβολίου.

Η νέα μέθοδος εμβολίου βρίσκεται σε στάδιο απόδειξης και σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Για να αποδειχθεί αυτή η προσέγγιση εμβολίου, δοκιμάστηκε σε ένα εμβόλιο κατά του στρεπτόκοκκου Α, που επί του παρόντος έχει ισχυρές επιδόσεις σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στον Καναδά.

Ο καθηγητής Bernd Rehm και ο Dr Shuxiong Chen από το Griffith Institute for Drug Discovery (GRIDD) της Αυστραλίας και το Griffith’s Center for Cell Factories and Biopolymers κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο εμβολίου που είναι ένα σταθερό εμβόλιο σωματιδίων.

Κλινικές δοκιμές κατά του στρεπτόκοκκου Α

Ο καθηγητής Rehm είπε ότι οι δοκιμές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι αυτή η τεχνολογία διευκολύνει την ανάπτυξη εμβολίων που είναι ασφαλή και προκαλούν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις κατά του στρεπτόκοκκου Α.

«Είναι ένα συνθετικό εμβόλιο που βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία μας που χρησιμοποιεί επαναπρογραμματισμένα ασφαλή κύτταρα Escherichia coli για τη συγκέντρωση σωματιδίων του εμβολίου σε υψηλή απόδοση», είπε.

«Για να αναπτύξουμε το εμβόλιο, επαναπρογραμματίσαμε “εργοστάσια” βακτηριακών κυττάρων για να συναρμολογήσουν σωματίδια βιοπολυμερούς επικαλυμμένα με τα αντιγόνα Griffith Strep A και διαπιστώσαμε ότι τα σωματίδια ήταν ασφαλή και προστατευμένα από μόλυνση.

«Αναπτύξαμε μια οικονομικά αποδοτική διαδικασία παραγωγής και τα εμβόλια που προκύπτουν είναι σταθερά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, διευκολύνοντας σημαντικά τη συγκέντρωση και τη διάδοση σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η ψύξη δεν είναι πάντα διαθέσιμη».

Ο Δρ Τσεν είπε ότι αυτή η πρόοδος έχει τη δυνατότητα να είναι μια ιατρική ανακάλυψη για την ανάπτυξη πολλών εμβολίων.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ένα παθογόνο που αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων από ασθένειες όπως η ήπια φαρυγγίτιδα έως επεμβατικές ασθένειες όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ ή η νεκρωτική απονευρωσίτιδα.

Η θνησιμότητα λόγω στρεπτόκοκκου Α προκαλείται έμμεσα από την ανάπτυξη αντιμικροβιακής αντοχής που προκύπτει από τη μαζική κατανάλωση αντιβιοτικών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί 700 εκατομμύρια ανθρώπινες λοιμώξεις κάθε χρόνο και υπάρχουν περισσότεροι από 500.000 θάνατοι.

Ο καθηγητής Bernd Rehm και η ομάδα του συνεργάστηκαν με τον καθηγητή Michael Good από το Griffith’s Institute for Glycomics, του οποίου η ομάδα παρείχε τεχνογνωσία για να δοκιμάσει την τεχνολογία σε ένα μοντέλο μόλυνσης από Strep A.

Η ομάδα του καθηγητή Good ανέπτυξε ένα εμβόλιο στρεπτόκοκκου Α το οποίο δοκιμάζεται επί του παρόντος σε κλινική δοκιμή σε ανθρώπους στον Καναδά.

Η εργασία «Το εμβόλιο που βασίζεται σε πολυμερικό επίτοπο προκαλεί προστατευτική ανοσία έναντι του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α» δημοσιεύτηκε στο NPJ Vaccines.

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο έναντι του αναπνευστικού ιού RSV για έγκυες

Πυρκαγιές: Οι επιπτώσεις στα μάτια από τον καπνό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.