Τι είναι η ηλίαση και σε τι διαφέρει από την θερμοπληξία

Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ηλίου χωρίς κατάλληλη προστασία, μας λέει ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ιδρυτής και μέλος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και μέλος της επιτροπής δικαιωμάτων ληπτών υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Τα κύρια συμπτώματα της ηλίασης στα παιδιά είναι:

Ερυθρότητα, φαγούρα και πόνος στο δέρμα που εκτέθηκε στον ήλιο
Πονοκέφαλος
Ζάλη ή ναυτία
Αίσθημα κόπωσης και αδυναμία
Αφυδάτωση
Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (37-39 βαθμοί Κελσίου)
Λιποθυμική τάση σε πιο σοβαρές περιπτώσεις

Η θεραπεία για την ηλίαση στα παιδιά περιλαμβάνει:

Μεταφορά σε σκιερό και δροσερό μέρος
Χορήγηση αρκετών υγρών για ενυδάτωση
Ψύξη του σώματος με υγρά πανιά
Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μέχρι την ανάρρωση
Χρήση αντιφλεγμονωδών αλοιφών και losiones για το δέρμα
Χορήγηση παυσίπονων για πονοκέφαλο και πόνο
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ιατρική παρακολούθηση. Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη με προστασία από τον ήλιο και αποφυγή έκθεσης τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας.

Οι διαφορές τους

Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο και την υπερθέρμανση του σώματος. Οι κύριες διαφορές τους είναι:
Ηλίαση: Προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία. Συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ελαφρά.
Θερμοπληξία: Προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάντληση, ίλιγγο, σπασμούς, απώλεια συνείδησης. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται πολύ (πάνω από 40°C).
Η ηλίαση μπορεί να προληφθεί με σωστή προστασία από τον ήλιο. Η θερμοπληξία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα για να αποφευχθούν επιπλοκές και βλάβες σε εσωτερικά όργανα.
Η ηλίαση είναι πιο ήπια κατάσταση, ενώ η θερμοπληξία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η ηλίαση προκύπτει συνήθως από έκθεση 2-3 ωρών στον ήλιο. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί και με 1 ώρα έκθεσης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Στην ηλίαση οι παθόντες εμφανίζουν δίψα και εφίδρωση για να ψύξουν το σώμα. Στη θερμοπληξία σταματάει ο ιδρώτας και υπάρχει ξηρό δέρμα.
Η ηλίαση μπορεί να προληφθεί με παραμονή στη σκιά, καπέλο, αντηλιακό. Η θερμοπληξία απαιτεί άμεση μεταφορά σε δροσερό μέρος και ψύξη του σώματος.
Η θερμοκρασία σώματος στην ηλίαση φτάνει συνήθως τους 38-39°C. Στη θερμοπληξία μπορεί να ξεπεράσει και τους 40°C.
Η ηλίαση είναι συχνότερη το καλοκαίρι. Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.