Δηλητηρίαση από νερό – 10χρονος κινδύνευσε να πεθάνει, όταν ήπιε 6 μπουκάλια μέσα σε μία ώρα

Ένα 10χρονο αγόρι από τη Νότια Καρολίνα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο επειδή υπέστη δηλητηρίαση από πολύ νερό, αφού ήπιε έξι μπουκάλια νερό σε λιγότερο από μία ώρα σε μια ζεστή μέρα.

Ο Ρέι Τζόρνταν, 10 ετών, έπαιζε με φίλους του στην αυλή του σπιτιού το Σαββατοκύριακο των διακοπών της 4ης Ιουλίου και παραλίγο να χάσει τη ζωή του.

Το αγόρι διψούσε πολύ λόγω ζέστης και έντονης καταπόνησης από το παιχνίδι. Πήγαινε στο σπίτι για να πιεί νερό και σε λιγότερο από μία ώρα είχε πιεί 6 μπουκάλια νερό!

Μέσα σε μια ώρα, το αγόρι εμφάνισε ανησυχητικά συμπτώματα που έκαναν τους γονείς του να φοβηθούν το χειρότερο.

«Ο Ρέι δεν μπορούσε να ελέγξει το κεφάλι ή τα χέρια του», είπε ο πατέρας του Τζεφ Τζόρνταν στο WIS-TV. «Οι κινητικές του λειτουργίες είχαν χαθεί». Οι γονείς του πρόσθεσαν ότι ο Ρέι φαινόταν να χειροτερεύει, ήταν σαν να είχε πάρει ναρκωτικά, να είχε μεθύσει ή να έχει διανοητική αναπηρία.

Αμέσως οι γονείς του, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων Prisma Health. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε πάθει δηλητηρίαση από υπερβολική κατανάλωση νερού.

«Του έδωσαν φάρμακα για να τον βοηθήσουν να ουρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα υγρά που είχε στον οργανισμό του, είχαν δημιουργήσει πρήξιμο γύρω από τον εγκέφαλό του και πονούσε πολύ το κεφάλι του», είπε η μητέρα του.

Οι γιατροί επιπλέον ρύθμισαν το αίμα του με νάτριο και κάλιο και ο Ρέι σαν από θαύμα ξύπνησε λέγοντας: «Πού είμαι; Τι συνέβη;» Ο 10χρονος ευτυχώς έκτοτε έχει αναρρώσει πλήρως, αλλά οι προειδοποιήσεις των γονιών του χρησιμεύουν ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που παρουσιάζουν οι ζεστοί καλοκαιρινοί μήνες.

Δηλητηρίαση από νερό

Η υπερβολική πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει υπονατριαιμία.

Γνωστή και ως δηλητηρίαση από το νερό, η υπονατριαιμία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας νερού στο σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο νατρίου στο αίμα – το οποίο χρειάζεται το σώμα μας για την ισορροπία υγρών – είναι ασυνήθιστα χαμηλό.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 3-4 λίτρα νερού την ημέρα, αλλά τα νεφρά μπορούν να επεξεργαστούν μόνο ένα λίτρο νερό την ώρα.

Χωρίς να έχει πού αλλού να πάει, το υγρό αποθηκεύεται μέσα στα κύτταρα του σώματος και του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διογκώνονται.

Το πρήξιμο στο σώμα μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν το επιπλέον υγρό αποθηκεύεται στα στρώματα των μυών ή του λίπους, αλλά εάν αποθηκευτεί στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της άκαμπτης δομής του.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το νερό περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, σύγχυση ή υπνηλία, και εάν η πίεση αυξηθεί, οι ασθενείς μπορεί να υποστούν εγκεφαλική βλάβη, να πέσουν σε κώμα και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και να πεθάνουν.

Διαβάστε επίσης

Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας εν μέσω καύσωνα

ΥΠΟΙΚ: Επιπλέον δαπάνες 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.