Προειδοποίηση ΠΟΥ για κρούσματα εντεροϊού στα νεογνά

Τα κρούσματα εντεροϊού στην Ευρώπη είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 7 θάνατοι στη Γαλλία.

Αν και οι εντεροϊοί είναι συνηθισμένοι και συνήθως προκαλούν ήπια συμπτώματα στα παιδιά, σε αναφορά του ΠΟΥ στις 7 Ιουλίου τονίζεται ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 22 περιπτώσεις σε νεογέννητα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις 5 Μαΐου, η Γαλλία ανέφερε συνολικά εννέα περιπτώσεις σήψης με ηπατική δυσλειτουργία και πολυοργανική ανεπάρκεια σε νεογνά που είχαν μολυνθεί από τον Echovirus-11 (E-11), ένα στέλεχος εντεροϊού. Τα κρούσματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2022 και Απριλίου 2023. Από τα εννέα βρέφη, τα επτά πέθαναν.

Από τις 26 Ιουνίου, συνολικά έχουν αναφερθεί 17 περιπτώσεις E-11 σε νεογνά στην Κροατία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι λένε ότι ένα νεογέννητο πέθανε στην Ισπανία και δύο πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Ιρλανδία λόγω επιπλοκών από την ασθένεια.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα στην Ευρώπη είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα. «Θεωρείται ασυνήθιστο λόγω της εξαιρετικά ταχείας επιδείνωσης και του ποσοστού θνησιμότητας».

Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται μια ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων εντεροϊού – κυρίως μεταξύ παιδιών.

Αν και τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές, τα νεογέννητα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος. Εξαιτίας αυτού, η αύξηση των κρουσμάτων εντεροϊού έχει θέσεις τους ειδικούς σε υψηλή επιφυλακή.

Ο εντεροϊός Ε-11 είναι ένας εντεροϊός που συνήθως ζει στο πεπτικό σύστημα και εξαπλώνεται μέσω κοπράνων ή σταγονιδίων του αναπνευστικού. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά τη γέννηση.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα ήπιων έως σοβαρών συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν εξάνθημα και πυρετό έως σοβαρές νευρολογικές διαταραχές όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Αν και τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, η E-11 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στα νεογνά με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Τα συμπτώματα στα νεογέννητα μπορεί αρχικά να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, λήθαργο, προβλήματα σίτισης και εξάνθημα.

Επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη , ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη των επιπλοκών.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων E-11 στην Ευρώπη, ο ΠΟΥ συνιστά ότι οι μονάδες υγείας που φροντίζουν μητέρες και νεογνά να παρακολουθούν πιθανά σημεία και συμπτώματα μιας λοίμωξης.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό φαίνεται να είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Επιχείρηση Πρωτοβάθμια: Η One Step Care, το ενοποιημένο Σύστημα, η ίση πρόσβαση

Γιατί καλό είναι να τρώμε ντομάτα κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.