Το καλύτερο άθλημα για να μάθουν πρώτα τα παιδιά

Το καλύτερο άθλημα για να μάθουν πρώτα τα παιδιά, είναι μία κλασική ερώτηση που κάνουν οι γονείς στον παιδίατρο και όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στην κολύμβηση.
Το κολύμπι είναι μια διασκεδαστική, χαλαρωτική δραστηριότητα που τροφοδοτεί την υγεία του εγκεφάλου και χτίζει δυνατά σώματα. Είναι εξαιρετικό για τα παιδιά που μεγαλώνουν, καθώς η εκμάθηση της κίνησης στο νερό βελτιώνει τον συντονισμό και την ευελιξία.

Τα οφέλη της άθλησης και της κολύμβησης για τα παιδιά και γιατί τα πρώτα μαθήματα είναι σημαντικά

Οι παιδίατροι προτρέπουν τους γονείς να ξεκινήσουν τα παιδιά τους σε μαθήματα κολύμβησης —πολύ πριν από άλλα αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Πέρα από τη διασκέδαση και τη φυσική κατάσταση που προσφέρει, το κολύμπι είναι μια βασική δεξιότητα  που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού από πνιγμό.
Ο πνιγμός είναι η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η εκμάθησή της κολύμβησης από πολύ μικρή ηλικία είναι ένα βασικό επίπεδο πρόληψης. Η κολύμβηση είναι το μόνο άθλημα που μπορεί να σώσει ζωές.

Το καλύτερο άθλημα για να μάθουν πρώτα τα παιδιά

Το νερό είναι συναρπαστικό για τα παιδιά αλλά και επικίνδυνο, επίσης. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα και συχνά είναι σιωπηλός.
Για πολλά παιδιά, τα μαθήματα κολύμβησης μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τους 12 μήνες
Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας για το πότε πρέπει να μάθουν να κολυμπούν. Η συναισθηματική ωριμότητα, η σωματική ανάπτυξη και τυχόν ειδικοί περιορισμοί θα μπουν στο παιχνίδι. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με την ασφάλεια του νερού και ζητήστε συμβουλές για το πότε είναι καλύτερο να αρχίσετε να μαθαίνετε στο παιδί σας κολύμπι.
Μην πιέζεστε να ξεκινήσετε τα μαθήματα πριν από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σας, καθώς τα βρέφη δεν μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό αρκετά καλά ώστε να αναπτύξουν τεχνικές αναπνοής κολύμβησης. Ακόμα κι έτσι, ένα μάθημα παιχνιδιού στο νερό θα συνηθίσει το μικρό σας να βρίσκεται στην πισίνα ή τη θάλασσα. Μπορείτε να παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης αργότερα.
Μέχρι την ηλικία των 4 ετών, σχεδόν όλα τα παιδιά είναι έτοιμα για μαθήματα που τα βοηθούν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες ασφάλειας στο νερό. Θα μάθουν να επιπλέουν, να πατούν το νερό και να βρίσκουν ένα σημείο εξόδου. Μέχρι την ηλικία των 5 ή 6 ετών, οι περισσότεροι μπορούν να κατακτήσουν βασικές κινήσεις κολύμβησης, όπως το crawl.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες γίνονται κολυμβητές με αυτοπεποίθηση

Μερικοί γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους δεν μπορεί να μάθει να κολυμπά μαζί με άλλα παιδιά. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας έχει αυτισμό, μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι να ξεκινήσετε μαθήματα κολύμβησης. Αυτές οι ανησυχίες είναι κατανοητές, αλλά έχετε κατά νου ότι τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι πολύ πιο πιθανό να πνιγούν ή να υποστούν τραυματισμούς που σχετίζονται με το νερό από τους συνομηλίκους τους. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά με σύνδρομο Down και άλλες αναπτυξιακές παθήσεις μπορεί επίσης να είναι υψηλοί – γεγονός που καθιστά την ασφάλεια του νερού απαραίτητη για αυτά τα παιδιά, αναφέρει το healthychildren.org.
Τα καλά νέα είναι ότι η κολύμβηση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Καθώς αποκτούν ικανότητα και αυτοπεποίθηση κινούνται στο νερό, μπορούν να επιτύχουν καλύτερο συντονισμό, ισορροπία, μυϊκό τόνο και ανακούφιση από το στρες.

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.