Νεογνική υπογλυκαιμία: Τι είναι, τα συμπτώματα και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Νεογνική υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του μωρού είναι χαμηλά και παραμένουν χαμηλά για τουλάχιστον τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τοκετό.

Εμφανίζεται σε περίπου κάθε 1-3 στις 1.000 γεννήσεις και είναι το πιο σύνηθες μεταβολικό νόσημα στα νεογέννητα. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη και να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα.

Αίτια της κατάστασης αυτής αποτελούν η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, καθώς και η αδυναμία του σώματος να παράγει γλυκόζη ή να χρησιμοποιεί παραπάνω γλυκόζη από αυτήν που χρειάζεται.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή έχει σημαντικά μεγαλύτερο ή μικρότερο βάρος κατά τη γέννησή του, έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα σχετικά με τα επίπεδα του σακχάρου του.

Επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστούν και αναπνευστικά προβλήματα.

Εάν η μητέρα είναι διαβητική οι πιθανότητες είναι επίσης αυξημένες, καθώς και οι πιθανότητες νεογνικής υποθερμίας.

Τα συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι το τρέμουλο, αλλά βρέφη με χλωμό ή μελανιασμένο δέρμα, εμετούς, χαμηλή θερμοκρασίας σώματος, επίσης ελέγχονται για νεογνική υπογλυκαιμία.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το μωρό μπορεί να είναι ληθαργικό, να παρουσιάζει κρίσεις ή και έντονη εφίδρωση.

Παράλληλα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα και η διάγνωση γίνεται λόγω ελέγχου που πραγματοποιείται εάν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

Μπορεί να προκαλέσει άλλες παθήσεις;

Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει ή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η νεογνική υποθερμία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπηρία, προβλήματα όρασης και επιληψία.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη νευρική ανάπτυξη μεταξύ βρεφών που έχουν την συγκεκριμένη πάθηση και άλλων που δεν την έχουν.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, με την αύξηση των γευμάτων του νεογέννητου, με τη χορήγηση ζαχαρόνερου ή με την παραμονή στην μονάδα εντατικής φροντίδας.

Με πληροφορίες από babycenter.com

Διαβάστε επίσης

Ο Στέφανος Βούρος, ο μεγαλύτερος γιος του Γιάννη Βούρου, που γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα, περνά μηνύματα μέσα από το Tik Tok

Νεογνική υπογλυκαιμία: Τι είναι, τα συμπτώματα και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.