Χάντρες νερού: Πώς αυτές οι πολύχρωμες σφαίρες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά

Οι χάντρες νερού σε τζελ που απορροφούν το νερό και πωλούνται ως παιχνίδια αισθήσεων ή χρησιμοποιούνται σε βάζα και κήπους, είναι ένας αυξανόμενος κίνδυνος για τα μικρά παιδιά.

Τι είναι οι χάντρες νερού;

Κατασκευασμένες από υπεραπορροφητικά πολυμερή χημικά, τα σφαιρίδια νερού είναι επίσης γνωστά ως χάντρες ζελέ ή υδροσφαιρίδια. Ονομάζονται επίσης χάντρες αισθήσεων, όταν χρησιμοποιούνται ως εργαλεία παιχνιδιού για παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές παθήσεις. Όταν οι μικροσκοπικές, σκληρές πλαστικές μπάλες τοποθετηθούν στο νερό, μπορούν να μεγαλώσουν έως και 1.500 φορές το μέγεθός τους. Οι διαφανείς, πολύχρωμες χάντρες μπορούν στη συνέχεια να στεγνώσουν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Γιατί οι χάντρες νερού μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά;

Το πρόβλημα είναι ότι επειδή οι χάντρες νερού μοιάζουν με καραμέλες, τα μικρά παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό να τις καταπιούν. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου παιδιά τις έχουν βάλει στα αυτιά τους ή τη μύτη τους. Οι χάντρες μπορούν να αναπτυχθούν μόλις εισέλθουν στο σώμα, δημιουργώντας εμπόδια ή βλάβες. Και οι χάντρες μπορεί να μην είναι ορατές με την ακτινογραφία.

Αν και τα σφαιρίδια χαρακτηρίζονται ως «μη τοξικά», πρόσφατα εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του χημικού ακρυλαμιδίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.

Συμβουλές ασφαλείας για τις χάντρες νερού

Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ή έχετε ήδη χάντρες νερού, η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

  • Μην αγοράζετε χάντρες νερού αν έχετε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
  • Όταν τις πιάνετε, να τις χρησιμοποιείτε σε τραπέζι που είναι σε πάτωμα. Αν σας πέσουν σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα αμέσως. Επειδή μερικές έχουν μικρό μέγεθος όταν στεγνώνουν, είναι δύσκολο να τις βρείτε ή να τις παρατηρήσετε αν πέσουν στο πάτωμα.
  • Αποθηκεύστε τα σφαιρίδια νερού σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο που φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος που δεν μπορούν να φτάσουν τα μικρά παιδιά.
  • Επιβλέπετε τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν χάντρες νερού.

Σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει καταπιεί χάντρες νερού

Άρνηση φαγητού

Λήθαργος

Πολλά σάλια

Εμετός

Συριγμός

Παράπονα ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό ή στο στήθος

Κοιλιακό άλγος

Δυσκοιλιότητα

Κοιλιακό πρήξιμο και πόνος

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας κατάπιε ή έβαλε σφαιρίδια νερού στα αυτιά του, αναζητήστε αμέσως θεραπεία.

Έχουν ανακληθεί κάποιες χάντρες νερού;

Πριν από μια δεκαετία, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί παιδιών στο εξωτερικό και τις ΗΠΑ οδήγησαν σε μια εθελοντική ανάκληση αρκετών τύπων παιχνιδιών που απορροφούν το νερό σε σχήμα φρούτων και ζώων. Παρόμοια προϊόντα εξακολουθούν να πωλούνται σε καταστήματα χειροτεχνίας και κέντρα κήπου.

Ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) των ΗΠΑ  έχει τεκμηριώσει πολλές αναφορές παιδιών που τραυματίστηκαν μετά την κατάποση σφαιριδίων νερού. Πολλές πρόσφατες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην CPSC περιλαμβάνουν περιστατικά μικρών παιδιών κάτω των 3 ετών που κατάπιαν σφαιρίδια νερού όταν τους έδωσαν τα μεγαλύτερα αδέρφια τους. Ένα παιδί πέθανε, ενώ ένα μωρό μόλις 6 μηνών χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση αφού κατάπιε ένα σφαιρίδιο νερού. και πέθανε αργότερα από μόλυνση.

Επίσης υπήρξαν δύο αναφορές, για παιδιά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για λοιμώξεις του αυτιού όταν οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν εντελώς τα σφαιρίδια από τα αυτιά τους κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης. Τα παιδιά, που ήταν 5 και 7 ετών, χρειάστηκαν χειρουργική επέμβαση. Σήμερα και τα δύο έχουν βλάβη στο τύμπανο του αυτιού και απώλεια ακοής .

Διαβάστε επίσης

Δείτε γιατί το σπίτι σας έχει τόση σκόνη και πώς να απαλλαγείτε

Τα 8 καλύτερα και πιο οικονομικά φρούτα και λαχανικά της άνοιξης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.